понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Николай Михайлов: Логореята около страданието е неприлично поведение на медията

Д-р Николай Михайлов: Логореята около страданието е неприлично поведение на медията

Как се чувствате? Когато човек е под стрес от престъпление или трагедия, да бъде питан как се чувства, е повече от нелепо, защото отговорът е налице, даже е брутално ясен. Ако ме питате за медийния похват да се тършува около трагедията, то това е безпомощно и дефицит на умствено въображение и на съчувствие. По-адекватната реакция е да мълчиш, отколкото да говориш, особено когато си въоръжен с микрофон.

Това коментира диагностикът на общественото здраве – психиатърът д-р Николай Михайлов.

Той определи поведението на голяма част от медиите при човешки трагедии като „медиен вампиризъм и безобразие“.

„Логореята около страданието е неприлично поведение, но работата е неспасяема. Медията е хладнокръвно чудовище. Тя е неукротима в порива си да догонва рейтинг в състезание с други лакоми същества. Тя е под натиска и на монетата на рекламата. Да съобщаваш трагедии и да ги прекъсваш с пошла реклама е патология на нашия модерен начин на живот“, категоричен е д-р Михайлов.

По думите му медията, особено телевизионната медия, е в криза.

„Около американските избори, медията се разпадна, защото стана ясно, че тя функционира като медия на пропагандата, а не като медия на информацията.

Тя е мощна корпорация, която работи със задкулисни финансови интереси, упражнява мощен и целенасочен натиск в посока, която няма нищо общо с демократични избори. Това поведение нарича протеста на низините, на обикновения човек – популизъм.Медията е манифестация на демокрацията безусловно, а негодуванието на широките народни маси е нещо като престъпление срещу демокрацията. Това е нейното дълбоко лицемерие“, подчерта още той.

По думите му, заради нарцистичния си характер медията не може да осъзнае приноса си в популистката деградация в политиката.

Политическата екзекуция минава през медията, следователно кой ще оцелява зависи от начина, по който медията ще го обработва, допълни още психиатърът.

Според него, медията има огромна роля в опростачването, а в най-гледаните телевизионни периоди има насищане с лош вкус.

Целия разговор с д-р Николай Михайлов можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Доктор Михайлов е страхотен, канете го по-често!

  2. Xa xa xa xa. Докторът направо подчини водещия 🙂

  3. Веселинка Петкова

    допълнителен коментар е излишен.Доктора е прав!