петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Д-р Николай Колев: Не вземайте антибиотици срещу грип и вирусни инфекции

Д-р Николай Колев: Не вземайте антибиотици срещу грип и вирусни инфекции

Температури по-ниски от обичайните в страната ни, подранила грипна епидемията и замърсен въздух над нормата. Всичко това оказва влияние върху здравето. Как да се предпазим от всички тези фактори, разказа д-р Николай Колев пред колегата ни Ирена Казакова.

„Трябва да се стои повече на топло, да не се излиза навън за дълго време. Това е особен проблем за сърдечноболните хора. Те трябва да са много добре облечени. Силният вятър засилва чувството за студ“, обясни д-р Николай Колев.

Той посочи, че децата трябва да си останат вкъщи, а не да отидат в моловете и кината – места с много хора. „Събирането на много хора е големият проблем. Вероятността човек да се разболее, нараства много повече. Децата са във ваканция и наистина трябва да си останат вкъщи“, подчерта лекарят.

Колев каза, че възрастните също трябва да избягват такива места и да влиза колкото може по-рядко с други хора. Той изрази надежда студът да спре разпространението на грипната вълна и вирусните инфекции.

„Имаме противогрипни ваксини и те са единственото нещо, което може да ни предпази от грип. За съжаление си говорим за грип едва когато

Първите симптоми обикновено са рязко повишена температура, силни мускулни и ставни болки, главоболие. „Една такава инфекция продължава около 4-5 дни. Когато се усетят първите симптоми трябва да се вземат имуностимулиращи препарати. Голяма грешка е да се започва антибиотична терапия“, подчерта д-р Николай Колев. Той каза, че вече е късно за противогрипна ваксина, когато се развива грипна епидемия, тъй като могат да настъпят усложнения.

Аспирин, парацетамол и витамин С. Това са медикаментите, които хората трябва да вземат, за да се лекуват. „Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции. Не го вземайте излишно“, категоричен е медикът.

Той каза, че завишеното съдържание на фини прахови частици във въздуха може да предизвика допълнителни усложнения при дихателни заболявания. Това може да доведе и до алергична реакция. „В такива дни човек, ако има възможност да не бъде навън, е най-добре“, посъветва д-р Колев.

Чуйте всички съвети на д-р Николай Колев в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …