петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Николай Болтаджиев за решението да атакуват националната здравна карта в европейски съд

Д-р Николай Болтаджиев за решението да атакуват националната здравна карта в европейски съд

Националната здравна карта (НЗК), изготвена по идея на министър Петър Москов, ще бъде оспорена в съда по правата на човека в Страсбург, както и в съда в Люксембург, обявиха за решението си от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) в България.

Според сдружението, документът, който бе приет в края на миналата година с цел да определя и планира къде са потребностите от медицинска помощ в страната по региони (на базата на болнични легла и др.), нарушава правата на пациентите, както и редица международни правни актове.

За щастие като европейска страна разполагаме с демократичен лост – европейските съдилища – и смятаме да го използваме, заяви в еМисия България д-р Николай Болтаджиев, председател на сдружението и директор на МБАЛ „Света Богородица“.

Той припомни, че политиката на правителството, в лицето на министър Москов, предизвиква недоволство сред лекарите от доста време – под формата на протести и куп заведени дела срещу нормативната уредба. Само НСЧБ е завело над 27 дела срещу нормативни документи от последните осем месеца.

За щастие, по незнайни от нас причини, все още много от тези нормативни актове, макар и официално въведени, на практика не са действащи, както е и с националната карта, посочи той.

Лекарят припомни, че преди седмици Конституционният съд отказа да отмени текстовете от Закона за лечебните заведения, свързани със здравната карта, и намери, че не противоречат на международни договори и нормативни актове.

Ние обаче не смятаме така и миналата седмица Управителния съвет на НСЧБ се консултира с международни юристи, като решихме да атакуваме решението на Конституционния съд, обясни д-р Болтаджиев.

Според специалиста ако някой чака да влезе в болница само при определен брой легла, то неизбежно ще се появи списък на чакащите, а който има пари, ще отива в частна болница, което ще увеличава парите за частно здравеопазване. Той припомни, че в България публичните средства за здравеопазване са близо 3,5 млрд. лв. – най-ниските в Европа, докато частните са най-много и са равни на тях.

По думите на д-р Болтаджиев абсолютно не е вярно, че все повече и повече пари отиват за здравеопазване, като според посочените от него данни има намаляване на процента им от бюджета. Нараства бюджетът на НЗОК, не не и парите за здравеопазване и оперативни разходи, посочи той.

Д-р Болтаджиев заяви още, че у нас реформите се свързват преди всичко с икономия на средства, ала икономисването от здраве не би трябвало да е повод за хвалби от страна на правителството.

„Лечебното здравеопазване е стопанска дейност – не такава, която се регулира и бюджетира, а която трябва да се стимулира. Само конкуренцията може да намали цените и да вдигне качеството“.

Д-р Болтаджиев посочи също, че в момента частни здравни каси не могат да се развият пълноценно, тъй като парите минават и са подчинени на държавния бюджет. Това са нашите средства и те трябва да са във взаимно-спомагателна каса, а не да се управялват от политиците, смята той.

По въпроса с пръстовите отпечатъци, лекарят заяви, че не вижда никакви разлики с режима на достъп с лична карта в болниците. Това ще натовари с милиони системата, а тези пари, извадени от бюджета, ще ги плати в крайна сметка пациентът, предупреди д-р Николай Болтаджиев.

Здравната услуга има определена цена, която някой плаща – дали с публични или с частни средства, но за да я има, тя се плаща, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …