петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Митко Василев за причините, които изгониха чуждестранните инвеститори от България

Д-р Митко Василев за причините, които изгониха чуждестранните инвеститори от България

Д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, гостува в студиото на еМисия България и коментира защо има много сериозно отдръпване на чуждестранните инвеститори от България.

„Изведнъж станаха някои промени в поредица от няколко месеца. Ние също бяхме изненадани. През ноември Германия фигурираше на второ място като инвеститор, а към края на годината изобщо липсваше от класацията“, посочи Василев. Причините за спад в инвеститорския интерес могат да бъдат много разнопосочни, обобщи експертът.

„Пречи им в България съдебната система, несбъдналата се съдебна реформа, неефективната публична администрация, липсата на достатъчно подготвена работна ръка, непредсказуемостта, политическите турболенции и инфраструктурата“, даде пример д-р Митко Василев.

По думите му, инвеститорите очакват предсказуемост, а когато има бързи и резки движения в политиката, те са нащрек. Ако не са решили категорично да инвестират в България, те следят стриктно какво се случва в страната.

„Случва се така, че дела се точат дълги години, вземат се решения, които след много време борба има губеща страна. Това е нормално, но все още липсва доверието към правораздаването“, обясни експертът.

„България не го заслужава това. Тя има много по-добри възможности. В Румъния са много по-големи инвестициите“, убеден е Василев.

„Германия наистина е стратегически инвеститор и може да се похвали със знакови инвестиции в България. Напоследък интересът е по-засилен към IT-сферата, поддоставчиците на автомобили, машиностроене и др. След отлива през 2013 и 2014 г. сега имаме плюс“, коментира главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара и добави, че все пак България остава интересно място за инвеститорите.

Той е на мнение, че трябва да излъчваме позитивни сигнали към бизнеса и изрази надежда след предсрочните парламентарни избори да има стабилно правителство, което да върне чуждестранните инвеститори в България.

Чуйте целия разговор с главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …