петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Д-р Мила Бобадова успокоително за чипирането на кучетата

Д-р Мила Бобадова успокоително за чипирането на кучетата

Столичната община обяви, че започва масови проверки на собствениците на домашни кучета за това дали са им поставили идентификационен микрочип. Изискването вече е задължително по закона за ветеринарно-медицинската дейност в България и важи за всички кучета над четири месеца.

Регистрираните в общината кучета са около 5000, докато реалният им брой е около 200 хил. Глобата за нередовните стопани е от 50 до 200 лв., а първата стъпка за регистрация на домашния любимец е той да бъде чипиран.

Какви са документите, които трябва да имат домашните любимци и работи ли реално системата – това обяснява ветеринарният лекар д-р Мила Бобадова, с която разговаря Ирена Казакова.

По думите й има сериозно увеличение на хората, които изразяват желание или най-малкото разпитват за продецурата по чипиране на животните.

Бобадова напомня, че законният срок за извършването й и за регистрирането на домашния любимец на името на новите си стопани е две седмици от придобиването му. Ограничения във възрастта на животното няма.

Чипирането става много лесно, не е болезнено и става за секунди, като самият чип е голям колкото оризово зрънце, обяснява д-р Мила Бобадова.

Тя е категорична, че той не е опасен, като единствените усложнения, за които са чували, са леко кръвотечение в областта на поставянето или при недобро стелизиране – получаване на абсцес. Няма и случаи на отхвърляне.

Имплантът не излъчва, а отразява, отхвърля тя и тези разпространени опасения.

Какви данни се съдържат в чипа и какви са изискваните документи – чуйте подробности в целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …