сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Махмуд ал- Арабо: Близкият изток е пред разпад

Д-р Махмуд ал- Арабо: Близкият изток е пред разпад

Близкият изток е пред разпад – държави като Сирия и Ирак ще ичезнат, а на техни места може да се появят много държави. Държавите в региона не могат да бъдат като преди 10 години.

Това коментира д-р Махмуд ал- Арабо, изявен специалист по проблемите и процесите на Близкия изток и преподавател по политически науки в университета „Салахадин“ в Ербил, Ирак.

По думите му нестабилността в региона се дължи на нерешени и натрупани с десетилетия проблеми.

„Нашата съдба е излязла от наши ръце – вече не знаеш кой против кого е. Според мен трябва да има международно решение – всеки етнос, нация или секта да имат право на самоопределение“, подчерта експертът.

По думите на д-р Арабо някои велики сили и регионални държави подкрепят терористичната организация Даеш, за да воюва вместо тях. Според него причина за появата на Даеш са нерешените вътрешни конфликти в обществото.

„Проблемът е, че Даеш не е държава или партия, а религиозна идеология, която няма място и всеки има полза от нея. Тя няма граници, не е държава, но откъде имат толкова големи оръжия, танкове, продават нефт“, посочи още той.

По думите му трябва да има нови войни в Близкия Изток.

„Мисля, че години ще продължи противоборството – разпадането на старите и създадеването на нови държави ще иска много време. Лично аз виждам решението с военна намеса отвън, защото ако имаше воля за решаване на нерешените с 60 години въпроси, щяха да са решени“, изтъкна д-р Махмуд ал- Арабо.

Според него основните сили, които командват там са Русия и САЩ, които, ако искат, могат да се справят с Даеш за 24 часа.

„Защо не ударят Ракка и Мосул? Защо дават на Даеш да извърши варварските си действия над народите на Сирия и Ирак“, запита още той. По думите му се случва контролирана Трета световна война.

„Преди ерата на Даеш, народите на Сирия и Ирак бяха под диктатура, хората нямат мнение, властите диктиват със сила, с насилие, всеки опозиционер мястото му е или в затвора, или смърт. Тези държави държаха така хората 40 години – нищо не е решено, всичко е натрупано и затова води до такъв взрив“, заключи преподавателят.

Вижте целия разговор с д-р Махмуд ал- Арабо в следващото видео:

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …