четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Любомир Стефанов: Мажоритарността не е добре за демокрацията, защото ограничава избора на хората

Д-р Любомир Стефанов: Мажоритарността не е добре за демокрацията, защото ограничава избора на хората

В редовната рубрика на журналистката от БНР Силвия Великова гостува политологът д-р Любомир Стефанов с коментар за новото българско правителство, за новия  български еврокомисар и за последиците от победата на Еманюел Макрон във Франция.

Според него, ние сме извадили малко късмет в поста на еврокомисар.

„Гледам позитивно на избора на Мария Габриел за еврокомисар“ – казва д-р Стефанов.

„Когато ГЕРБ си отиваше, опозицията каза, че нямало морално право да предлага еврокомисар, сега пък не била обсъждано. Не мога да разбера тази политика, като имаш по-добър кандидат – предлагай го“ –  казва политологът.

„Еврокомисията няма политически правомощия, за разлика от националните правителства, така че не виждам нищо тревожно. Със сигурност има хора в ГЕРБ, който са предложили други имена, но решението е на Борисов. ГЕРБ установи някакъв модел, добър или лош, времето ще покаже, но истината е, че работи“ – смята политологът.

„Лоялността се възнаграждава“ – твърди Стефанов, относно поста на правосъден министър, даден на Цецка Цачева.

Във всяка една партия има лобита. Дори в ГЕРБ. В това няма нищо лошо, една партия не е монолитен блок, така че е нормално да има лобита в нея. Но в БСП те са като опашка на паун, така че едва ли могат да съставят свой „кабинет в сянка“ – смята Стефанов.

„Мажоритарността не е добре за демокрацията, защото се ограничава избора на хората. Мажоритарният вот дълбоко в себе си е недемократичен“ – смята Стефанов.

Според него френската политическата система ще претърпи изменение след избора на Макрон.

„Макрон знае какво и как трябва да свърши неговото правителство. Той вече е президент на цяла Франция, не само на своите избиратели. Макрон няма друг път пред себе си“ – смята политологът.

Менажираните проекти на хибридната война вече са ясно разпознаваеми“ – смята Стефанов.

Какво още разказа политологът Любомир Стефанов в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …