събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Иванка Иванова: Бедност и безработица са най-големите проблеми на българите
DOVERIE картинка

Д-р Иванка Иванова: Бедност и безработица са най-големите проблеми на българите

Институт „Отворено общество“ представи тази седмица новото си национално-представително проучване на обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека.
Анализът на данните показа, че българите имат най-голямо доверие на Европейския съюз, армията, църквата и полицията, и далеч по-малко на съда, парламента и политиците. Освен това според повечето българи законите ни са неясни и несправедливи.

Д-р Иванка Иванова – директор на правната програма на „Отворено общество“ е един от авторите на този анализ. Тя гостува в студиото на еМисия България и обясни какво всъщност показват данните от изследването.

„Намалява относителната тежест на безработицата като един от основните проблеми за хората в страната. Много често политиците занимават медиите и медиите занимават хората с проблеми, които на пръв поглед изглеждат много значими, но когато бъдат поставени в контекста с останалите проблеми, се вижда, че безработицата и бедността заемат преден план сред проблемите на българите.

По отношение на бедността и безработицата правителството получава най-лоши оценки от хората. Това показва много голямо разминаване в дневния ред, обясни Иванова. Само 8% от хората казват, че според тях, в България законът се прилага еднакво спрямо всички. Само около 30% от българите посочват, че вярват на съда като институция, сочат данните от изследването. Сред държавите с добро управление според българите, са демократични държави.

Чуйте целия разговор с д-р Иванка Иванова в следващото видео:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …