вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Исмаил Серагелдин: В библиотеката откриваш миналото, разбираш настоящето и измисляш бъдещето

Д-р Исмаил Серагелдин: В библиотеката откриваш миналото, разбираш настоящето и измисляш бъдещето

Библиотеките са научни академии, които имат важна роля в живота. Библиотеката е място, където младите хора да идват, за да открият миналото, да разберат настоящето и да измислят бъдещето.

Важно да помним, че библиотеката не е просто библиотека. Древната Александрийска библиотека, например, е била изследователски център, университет и библиотека.

Това коментира д-р Исмаил Серагелдин, директор на Александрийската библиотека, в специално интервю за Би Ай Ти.

Той е категоричен, че в дигиталния свят, в който живеем, има място за класически библиотеки.

„На първо място, оригиналните ръкописи… Това е древността. Когато човек отиде в музей, изпитва особено задоволство, когато види и хване ръкопис в ръка. Със сигурност има особена стойност, когато видиш истинското нещо, а не някакви снимки или копия“, убеден е д-р Серагелдин.

„Библиотеките имат и важна обществена роля. В интернет има абсолютно всичко, много ценна информация, но и много лъжа. Наша отговрност е да се справим с този проблем. Често казвам, че едно време, когато бях млад, големият проблем беше липсата на информация. Бях жаден човек, чаках някой да постави една капка вода върху езика ми. Но капката не беше достатъчна, не успявах да утоля жаждата. А сега все едно някой е насочил пожарен маркуч срещу теб, все още не можеш да пиеш. Хората получават твърде много информация. Човек трябва да сипе водата в чаша, така че да може да я изпие, точно толкова колкото може и накрая трябва да се увери, че не е отровна. А библиотеките са научни академии, които имат важна роля в живота“, подчерта още той.

„Библиотеката е място, където младите хора да идват, за да открият миналото, да разберат настоящето и да измислят бъдещето. Но хората имат нужда от различен вид пространства. В Александрийската библиотека,разполагаме с такива. Имаме творчески местенца, където хората могат да шумят, да слушат музика, да рисуват по стените. Хората имат нужда от места за много хора, за групи, където студентите могат да учат и обсъждат заедно. Повечето от тях учат право или медицина и обичат да обсъждат помежду си. На трето място, се нуждаем от класическите пространства, където някой човек отива с идеята да завърши докторската си дисертация, който иска да работи в пълна тишина. Но освен това се нуждаем от място, където можем да изложим експонати, някои книги, някои ръкописи и да ги изложим по такъв начин, какъвто хората не биха могли да видят никъде другаде.“, сподели още д-р Исмаил Серагелдин.

Той отбеляза, че Александрийската бибиотека бива посещавана от около 1 млн. души годишно, а сайтът ѝ почти 1 млрд. пъти за 1 година. „Може да се каже, че сме навлезли в дигиталната епоха“, изтъкна той.

Д-р Исмаил Серагелдин коментира и екстремизма в днешно време.

„Важно да осъзнаем е, че екстремистки идеологии като тези, които са на религиозна основа, не могат да бъдат победени на бойното поле. Помните, че след атентата на 11 септември Съединените щати унищохиха военните сили на Ал Кайда, убиха Осама бин Ладен, но се натъкнаха на ДАЕШ и Багдади. Така че, ако победим ДАЕШ и Багдади, след това ще се появи нещо друго. Така че това, което трябва да направим, е да надвием идеята зад тези хора. Да победим идеята с друга идея, а не с военна мощ“, категоричен е той.

Д-р Серагедин отбеляза, че, за съжаление, няма лекарство срещу езика на омразата днес.

„Пред човечеството стои дълъг и трънлив път на образoвание. Трябва да образоваме публиката, политиците, медийните среди, студентите. Всъщност, когато кажем на някого “Не трябва да използваш реч на омразата”, това не е някаква форма на цензура, а по-скоро е напомняне, че човек трябва да бъде състрадателен към чуствата на другите. Ако си обезпокоен за чуствата на околните, ти по-скоро не би посегнал на техния живот“, подчерта още той.

Вижте цялото интервю с директора на Александрийската библиотека в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …