сряда , 19 септември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Д-р Холевич: Всички засегнати пациенти с ТЕЛК да подадат молби за влошено състояние

Д-р Холевич: Всички засегнати пациенти с ТЕЛК да подадат молби за влошено състояние

„Новата“ Наредба за медицинската експертиза, приета от Министерския съвет вчера, изобщо не е нова – тя е копи-пейст на старата с някои дописани мотиви, твърди в „Честно казано“ д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Министерският съвет прие новата наредба за ТЕЛК-овете, чиято заявена цел е да реши проблема със законовия вакуум, настанал след отмяната на същестуващата след съдебно решение от май. Това предизвика хаос в работата на експертните комисии и остави лекарите в неведение как да определят степента на инвалидност. Ощетени бяха пациентите с повече от едно заболяване, като процентът се изчисляваше само за основния им проблем и размерът на пенсиите им значително падна. Така пациентите не можеха да получат решение.

Като председател на ТЕЛК в Пета градска болница, д-р Холевич разказа, че в момента има буквално стълпотворение от пациенти. В ефира на Би Ай Ти тя пое ангажимента до края на следващия месец всички решения да бъдат издадени, дори ако експертите й трябва да работят извънредно, като тя ще се обажда лично на всеки пациент.

Д-р Холевич посъветва всички засегнати не да обжалват в НЕЛК, а веднага да подадат молби за влошено състояние в съответните картотеки.

Документите им са валидни и никой няма право да им иска нови изследвания и документи, добави тя.

Д-р Холевич изрази и възмущение от изявленията и обидите към хората с увреждания, направени от редица политици. По думите й информацията, която те се опитват да втълпяват за хората с ТЕЛК, е абсолютно невярна.

Тя припомни, че организацията й, както и други национално представени пацентски организации, са алармирали за неадекватността на действащата наредба отдавна – че тя ощетява хората с най-тежки проблеми, и са изготвили законопроект, който са предоставили на повечето партии.

В предаването бе показан и разказа на един от потърпевшите пациенти, който не пожела да покаже лицето си поради страх. Вижте и неговата история, както и целия разговор с д-р Боряна Холевич:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Капка Панайотова

    Уважаема госпожо Кулезич,
    отново искам да Ви благодаря, че се заехте толкова страстно с темата за ТЕЛК-овете в България, засега все още едностранчиво, през интереса на лекарите от ТЕЛК, който не винаги съвпада с интереса на хората с увреждания, какъвто човек съм аз самата. При това смея да твърдя, че съм от активните хора с увреждания – май съм по-активна от мнозина без увреждания. Познавам несгодите на българската реалност, както и живота на хората с увреждания в различни страни по света, КЪДЕТО НЯМА ТЕЛК като институция за инвалидизиране на хората, но за сметка на това хора в колички се срещат по улиците, в магазините, на работното място и къде ли не още. Такава страна е Германия, спомената от Вашата събеседничка – където няма ТЕЛК, но потребностите на хората с увреждания са добре посрещнати. Ако Вашият събеседник тази вечер каза нещо вярно, то е само и единствено съвета към зрителите да не се страхуват от лекарите. Всичко друго беше лъжа и полуистина, по-страшна от лъжата… Ако проявявате интерес към темата – в което ми се иска да вярвам – можете да посетите електронната страница на Центъра за независим живот (www.cil.bg), където има огромен масив информация, но преди всичко аргументирано искане за ЗАКРИВАНЕ НА ТЕЛК-а.
    И накрая, ако вярвате на ООН, то според международната общност – гражданска, експертна и професионална – увреждането не е медицински, а социален проблем; увреждането е резултат от заболяване, но не е болест, а състояние; и накрая, увреждането е динамично понятие, т.е. променя се с времето, технологичния напредък и цивилизационното развитие.