петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Емил Райнов: Системата с пръстовите отпечатъци в болниците е безумие

Д-р Емил Райнов: Системата с пръстовите отпечатъци в болниците е безумие

Депутатът от БСП, бивш зам.-министър на Министерството на здравеопазването и бивш шеф на НЗОК коментира в предаването еМисия България състоянието на здравеопазването, до къде стигна реформата и има ли бъдеще системата с пръстовите отпечатици като вход за болниците.

„Опашките пред болниците и недоволните пациенти показаха защо не трябва да съществува системата с пръстовите отпечатъци. Те трябва да се вземат многократно, а това са лични данни. Няма друга страна, най-вече в Европа, в която да се влиза в болница с пръстов отпечатък. От 1 ноември това става задължително за влизането в болнично заведение“, заяви д-р Емил Райнов.

Той обясни, че в основата на въпроса стои въпросът коя фирма ще спечели с доставянето на четците за пръстовите отпечатъци. „Това е безумно. Само в националното следствие се влиза с пръстов отпечатък. И лекарите, и пациентите не бяха съгласни. Може би хората се надяваха, че разумът ще надделее“, коментира Райнов на въпрос защо отново се заговори за проблема.

По думите на лекаря, със същите аргументи миналата година са въведени четци, които трябало да сканират личните карти на пациентите и на същия принцип фирма е успяла да достави четци.

„Това са лични данни. Никой не ги събира по този начин. От следващата година започва подготовката, за да може 2018 г. всеки един гражданин да има лична карта с чип. Пак сме свидетели на едно временно нещо. Ефект няма и няма как да има. Ако откажете да дадете пръстов отпечатък, това не означава, че няма да влезете в болница. Ще влезете с лична карта“, обясни Райнов и заключи, че изискването е безумно.

„Не може всеки българин да се счита, че е престъпник. Същото важи и за лекарите“, категоричен е медикът. Той е убеден, че проблемът е в контрола. Райнов посочи, че НЗОК има нужда от контрол, а резултати по този начин няма да има.

„Вземат отпечатъка, генерират го и той остава в системата на болницата като код. Какво пречи болницата, без ваше присъствие, да генерира отново този код?“, даде пример Райнов. Той е категоричен, че не може пациентите да се третират като престъпници, а болниците като организирани престъпни групи. „Това е най-грубият административен начин за контрол. Решението за отпечатъците бе взето още в края на миналата година и в миналогодишния бюджет на НЗОК нямаше предвидени такива средства“, обясни още той.

По думите му НЗОК е осигурителна институция и логиката винаги е била, че пациентът се лекува в една болница, а касата плаща за това. „В НЗОК има 1230 служители. Те трябва да извършват този контрол всеки ден“, посочи още бившият заместник-министър и добави, че контролните органи бездействат.

„Не може да се твърди априори, че болниците източват касата, без да се покаже за 2 години нито една такава болница. Решението се взе изцяло еднолично от ръководството на министерството. Когато имаш пациенти и лекари, които са недоволни, е несериозно да твърдиш, че си прав“, категоричен е лекарят.

„Болно ми е за системата. Това са поредните две загубени години. Нещо куца в самия механизъм. Нищо от това, което две години говори министър Москов, не може да продължи. Трябва да се премахнат лимитите на болниците“, убеден е Емил Райнов. Той цитира изследване, според което 60% от българите твърдят, че секторът с най-много корупция, е здравеопазването.

„През тези две години всички безумни идеи на министерството бяха мълчаливо подкрепени от управляващото мнозинство, най-вече от ГЕРБ. У тях се бореше партийната повеля, а от другата страна – Хипократовата клетва. От тук нататък трябва да има национален консенсус за здравеопазването“, убеден е бившият шеф на НЗОК.

Той обясни, че проблем е и фактът, че всеки министър започва отначало, без да види предишните какво са направили.
„Всеки започва сякаш светът започва с него. Най-важно е контролът. Ако отидете в НЗОК, влизате си персонален код, виждате през последните 4 години какво е правено. Има контрол през пациента, през лекарите и съсловната организация. В Европа, ако един лекар сгафи, не го е страх от министър, нито от прокуратура, а от съсловната организация“, даде пример Райнов.

Чуйте целия разговор с бившия зам.-министър на здравеопазването в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …