петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Емил Грашнов: Увеличава се броят на зависимите от марихуана

Д-р Емил Грашнов: Увеличава се броят на зависимите от марихуана

Психиатърът от националния център по наркомании д-р Емил Грашнов коментира темата за легализирането на марихуаната за медицински цели и обясни, че е твърдо против декриминализирането й в България, тъй като веществото води до зависимости. Повод за гостуването му в еМисия България е дебатът, който тече във Великобритания за легализирането на марихуаната и възможността тя да стане 27-мата страна в света, в която употребата на веществото е разрешена.

„Едва ли това е дебатът на дневния ред в Обединеното кралство. В момента там основна тема е дали Великобритания ще излезе от ЕС или не. Най-вероятно легализирането на марихуаната няма да се случи. Аз съм твърд противник“, заяви д-р Грашнов. Той обясни, че има медикаменти, които са пречистени от основните психотропни вещества и съединения в марихуаната и се използват много слабо в медицината – предимно против повръщане или успокояване на хора с тежки заболявания. Според психиатърът няма как нещо, което се пуши, да бъде полезно за здравето. Д-р Емил Грашнов добави, че в марихуаната има още около 400 съставки.

„Има зависимост при дълга и редовна употреба на марихуана. Освен това в около 10% от редовните пушачи на марихуана се развиват много тежки психози с шизофренен облик. За съжаление е голям броят на зависимите младежи в България“, добави Грашнов.

Той обясни, че родителите могат да забележат, че децата им употребяват марихуана. Това се изразява в промяна в поведението, постепенно занемаряване на външния вид и намаляване на оценките, както и смяна на приятелската среда. „Могат да видят и леко дистанциране. Понякога децата се подлъгват, интересно им е като е забранено, но последствията за тях са много сериозни“, добави психиатърът.Той каза, че в САЩ в 8 щата употребата на марихуана за медицински цели е легализирана, но със специална рецепта и от специализирани магазини. „На фередално ниво всеки един работодател може да уволни служител, който пуши марихуана. Америка е страна, която изключително разчита на производството“, убеден е Грашнов.

Психиатърът каза, че в България присъдите за хора, заловени със забраненото вещество, има по изключение. „Трябва да знаеш, че притежанието на високорискови вещества е криминално престъпление. Законодателството в България е недобре развито и трябва да има диференциране – дали е за първи път или става въпрос за рецидив. Дали постоянно го хващат напушен или с трева и дразни местния квартален, дали е дилър с торба с марихуана или е пушил само веднъж. Съдиите на повечето места подхождат с разбиране“, смята психиатърът.

Той обясни, че постоянно се наблюдава увеличение на наркозависимите. Броят на зависимите към хероин е постоянно число – колкото се отказват, толкова стават зависими. „Основното увеличение на зависимости е към марихуана, амфетамини и най-опасните нови вещества – дизайнерскаъа дрога. Химически дизайнери ги правят с нов дизайн на молекулата, вещество, което не е забранено, но ефектът му наподобява този на други наркотични вещества“, каза още Грашнов.

Чуйте целия разговор с психиатъра от националния център по наркомании д-р Емил Грашнов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …