четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Д-р Дечо Дечев за далаверите и кражбата в здравеопазването

Д-р Дечо Дечев за далаверите и кражбата в здравеопазването

Д-р Дечо Дечев, уволненият директор на болница „Св. Иван Рилски“ през април 2015 г., когато бе обявена реформата на министър Петър Москов за сливане на болници, коментира далаверите и кражбата на пари в здравеопазването.

Д-р Дечев ръководеше единствената държавна болница, която бе на печалба. Той бе поставил и камери в операционните, за да прекрати зловещата практика, при която хора плащат за специални екипи медици, а всъщност оперира анонимен лекар.

„Имаше доста оплаквания от пациенти и затова поставихме камери. Не беше прието от някои хора от клиниката, бяха организирани протести, но тогава ръководството на министерството взе позиция, че това, което съм предложил да се направи, не уронва престижа нито на лекаря, нито за пациента. Продължавам обаче да твърдя, че това, което се забеляза като пропуски в организацията на тази клиника, е масово явление в болниците в страната“, посочи д-р Дечев.

„Най-големият ресурс, който плаща обществото ни, т.е. пациентите, и който не се покрива от НЗОК, е частта с т.нар. медицински изделия“, категоричен бе медикът.

Той изтъкна още, че у нас медицинските изделия, за разлика от лекарствата, нямат таван на цената, което е и в рамките на закона.

„Това, което искахме да променим, бе поне да има гаранция за качество, че това, което се поставя в тялото на пациента, действително е качествено. Във връзка с това бяхме поставили критерии за качество поне в тази болница“, посочи още д-р Дечев.

„Темата за медицинските изделия избягва от погледа на министър Петър Москов. Вече близо 2 години, няма нито едно ефективно действие в посока това на българския пазар да се продават медицински изделия на цена, съпоставима цената им в други европейски страни, и няма действия да се гарантира качеството на медицинските изделия“, подчерта още медикът.

Той коментира, че политиката на министър Москов, сиреч политиката в сектора, която е одобрената от правителството, в целия сектор в плачевна.

По повод въвеждането на пръстов отпечатък като достъп до болници и аптеки д-р Дечев посочи, че има 2 обяснения за инициативата.

„Беше анонсирано като форма на контрол в сектора, но има две обяснения на действията на г-н Москов. Пъро, той иска да изхарчи едни средства, независимо какъв е ефектът, заради което според мен бе направено. А второто е, че Москов не познава изобщо реалните механизми, по които се източва Касата. Защото в над 90% от случаите пациентът активно учатва в т.нар. източване на НЗОК“, каза д-р Дечев и допълни, че големият проблем на здравеопазването е сивата част.

По думите му поредният недостиг на ваксини за реимунизация на деца 100% е проблем на организация. „А именно г-н Москов е човекът, който трябва да създаде организацията“, допълни д-р Дечев.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

4 коментара

  1. tania gantcheva

    Gospodine Dikov, molia podgotviaite se za interviutata si ,za da ne si tqrsite dumite i zaekvate kato amateur !!..ili otsqpete miastoto si na mojesh jurnalist. Blagodaria.

  2. Gospodine Dikov, molia podgotviaite se za interviutata si ,za da ne si tqrsite dumite i zaekvate kato amateur !!..ili otsqpete miastoto si na mojesh jurnalist.
    Blagodaria!

  3. Gospodine Dikov, molia podgotviaite se za interviutata si ,za da ne si tqrsite dumite i zaekvate kato amateur !!…ili otstqpete miastoto si na mojesjt jurnalist !

  4. Gospodin Dikov. molia podgotviaite si interviutata, za da ne si tqrsite dumite i zaekvate kato amateur !!!!