понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Дечо Дечев и Димитър Димитров за наследството на Петър Москов в здравеопазването

Д-р Дечо Дечев и Димитър Димитров за наследството на Петър Москов в здравеопазването

Има ли оздравителни варианти за българското здравеопазване и къде е златното сечение между наследството на министър Петър Москов и приоритетите на министър Илко Семерджиев. Темите в еМисия България коментираха бившият директор на болница „Св. Иван Рилски“ доктор Дечо Дечев и бившият директор на болница „Света Ана“ Димитър Димитров. И двамата бяха уволени от бившия министър.

Междувременно неговият наследник обяви, че ще търси отмяна на пръстовия отпечатък и ще настоява за електронна здравна карта. Той обяви, че в системата цари хаос, безпомощност и регрес, а дълговете на държавните болници са увеличени с 100 млн. лева.

В системата през последните две години цари пълен нормативен и медицински хаос, категоричен бе д-р Димитров, който даде редица примери и напомни, че над 50 стандарта са отхвърлени от ВАС за незаконосъобразност.

Той даде и пространни аргументи за това защо е неефективна отхвърлената система с пръстовия отпечатък – скъп, недаващ никаква информация и неефективен метод, по думите му. Димитрова защити и електронната здравна карта, доказано работеща в редица страни по света от години.

Москов успя за две години да направи дългове – двойното им увеличаване за държавните болници, каквито за 10 години не успяха да натрупат всичките му колеги, отбеляза и д-р Дечев. Според него на фона на рекламираните реформи на Москов, които би трябвало да подобрят състоянието на болниците, се е получило тъкмо обратното.

Д-р Димитров бе категоричен, че системата категорично се нуждае от контролен механизъм, за да се минимизират течовете, но предлаганите механизми категорично няма да доведат до това.

Във всичките му действия всички е прозирало само едно – усвояване на средства в полза на определени корпоративни играчи на пазара, убеден е лекарят, за когото пример е отпадналото чекиране с лични карти.

Двамата бивши директори коментираха и уволненията си – покрай обединяването на болници, което определиха като лъжа, нито довела до по-добри финансови резултати, нито до намаляване на администрацията.

Д-р Димитров изтъкна също, че за две години министър Москов не е обявил нито един подобрен здравен показател.

И двамата се съгласиха, че експерти като служебния министър Илко Семерджиев са единици и изразиха надежда той да успее да сложи ред в нормативния хаос.

Чуйте подробния разговор с двамата:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …