събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Боян Хаджиев: Думата, която обобщава всичко, е „страх“

Д-р Боян Хаджиев: Думата, която обобщава всичко, е „страх“

Думата, която обобщава всичко след атентатите в Брюксел, е „страх“, заяви в еМисия България д-р Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС.

„Ислямска държава“ показа, че може да изнесе конфликта извън Близкия изток, да го измести в европейските граници, докато ние си мислехме, че можем да спрем тероризма със строене на огради, коментира той.

„Европа бе извадена от летаргията и политиците оцениха заплахата, която представлява „Ислямска държава“. Бяхме изведени от зоната си на комфорт, което поставя въпроса за свободата, сигурността и това как ще продължим занапред“.

Според Хаджиев европейските лидери търсят прости отговори на много сложни въпроси, каквито са например оградите, докато проблемът изисква комплексни решения и осмисляне на първоизточниците му. Той определи хората, начело на ЕС, като „спорни личности“, „непоследователни“ и „страхливи“.

„Сделката с Турция за мен бе предаване златния ключ на Европа на страна, която има сериозна роля и вина за проблема в Близкия изток. Ние трябва да търсим собствения си интерес чрез по-твърда политика и повече Европа – вместо да даваме мандат за решения на трети страни.“

По думите на най-големият шок за него е бил фактът, че служби с ресурсите на Белгия и Франция, въпреки предварителните сигнали и информация, са се провалили.

Той напомни също, че не бежанци, а второ и трето поколение синове на бежанци и имигранти, белгийски граждани, стоят зад атентатите.

Според Хаджиев има два възможни сценария: или зацикляне в схемата „атентат – краткосрочна реакция“, или масирана сухоземна операция срещу ИД в Близкия изток и комплексни решения за интеграция на европейските мюсюлмани и за пресичане на радикалната идеология и страните, които я спонсорират.

„Трябва много по-силно разузнаване и комплексен подход. Светът е различен вече“, заключи Боян Хаджиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …