сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Боряна Хулевич: Нямаме нормативен акт, по който да работим

Д-р Боряна Хулевич: Нямаме нормативен акт, по който да работим

Хиляди хора в страната не могат да си получат жизненоважните за тях инвалидните пенсии. Това е така, защото от днес всички ТЕЛК-ове в страната няма да могат да работят, защото не могат да издават медициански епикризи. Причината е, че ВАС отмени действащата методика, а няма издадена нова.

За Би Ай Ти д-р Боряна Хулевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК-овете в София, заявява, че не могат да работят, защото нямат методика нито нормативен акт.

„Старият нортмативен акт, работеше на съвсем друга система, а продуктът, компютърът с който работим не може да го приеме. Страшно много хора не могат да бъдат обслужени.  72- ва ТЕЛК по десет души на ден минимум, смятайте! Хората остават без експертни решения, съответно – без инвалидна пенсия“ – заявява д-р Хулевич.

„Министерството на здравеопазването трябва да разработи новата методика, но нямам представа дали са работи. Днес съм внесла предложение в министерството проект за наредба за екпертиза, изработен от ТЕЛК София, заедно с представители на всички организации на хора с увреждания. Той в общи линии напълно съответсва на това, което Административния съд обжалва“ – пояснява д-р Хулевич.

Какво още каза д-р Хулевич в ефира на Би Ай Ти, вижте в следното видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …