петък , 24 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Боби Бобев с анализ за сложната игра за името и бъдещето на Македония

Д-р Боби Бобев с анализ за сложната игра за името и бъдещето на Македония

Д-р Боби Бобев анализира в студиото на еМисия България сложната игра за името и бъдещето на Македония.

„Аз искрено вярвам, че след отминаването на изборния процес, ще видим по-нормален тон и диалог. Посещението на Зоран Заев трябва да е много знаково, защото около Скопие действително има едно оживление“, коментира д-р Боби Бобев.

По думите му, утре Заев пристига в София и предстои да видим какво ще се случи на срещата. „Преди години Македония избра по-различна нагласа за миналото си и България, но се надявам това постепенно да се преодолее“, обясни Бобев.

„Понякога забравяме, че когато беше блокирано фактически постигнатото членство на Македония в НАТО от гръцките претенции заради името. Тогава България прояви една добронамереност, която не трябва да се забравя. Взе се решение, че когато бъде премахната тази пречка, да не се открива нова процедура за Македония, а тя автоматично след елиминиране на гръцкото вето, да бъде приета в НАТО. Това показва, че ние сме заинтересувани Македония да бъде равнопоставен член на НАТО“, анализира д-р Бобев.

По думите му, съществува и момент на вътрешно напрежение между македонския и албанския етнос, но това е въпрос на недоизчистени проблеми.

Чуйте целия анализ на д-р Боби Бобев в следващото видео:

Вижте също

Скандали или закачки са противоречията в Парламента и кой е най-стабилен на кораба на властта – говори журналистът Евгени Петров

Парламентарната група на „ВОЛЯ” бойкотира Парламента! Хората на Веселин Марешки в Народното събрание няма да …