петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Боби Бобев: Референдумът в Република Сръбска нагнетява напрежение е чертае разделителни линии

Д-р Боби Бобев: Референдумът в Република Сръбска нагнетява напрежение е чертае разделителни линии

Спорен референдум се проведе в Република Сръбска в неделя. Въпросът е само един:„Подкрепяте ли 9 януари да бъде отбелязван и празнуван като ден на Република Сръбска“.
Активността е особено висока – 55-60%, а резултатът е почти категоричен – 99,8% от гласовете са „за“. Темата коментира в студиото на еМисия България д-р Боби Бобев – балканист и бивш посланик в Албания и Косово.

„Тези референдуми обикновено се обявяват за незаконни. Любопитно е и колко и какви съдии са членовете на Конституционния съд, който обяви референдума за противоконституционен, още преди провеждането му. 9 януари е денят на Свети Стефан. Традиционно той се счита за покровител на сърбите в Босна“, коментира Бобев.

Балканистът обясни, че през годините те са отбелязвали този празник, макар и не официален. „Целта на референдума е да се направи една демонстрация, да се тегли една черта във вихъра на събитията. Отново се чертаят разделителни линии. След седмица там има избори. Има политически субекти, които по време на избори яростно се противопоставят една на друга“, анализира д-р Бобев.

Той смята, че има рискове за стабилността в страната. Според него дори Косово не е в такава ситуация, в каквато се намира в момента Босна. „Само като видим това разделение, което личи на картата, оформиха се два антитети, разделителни линии и на етническа, и на религиозна основа. В Босна практически непрекъснато говорят за Конституцията. Те реално нямат Конституция, тъй като тя е част от Дейтънското споразумение“, припомни балканистът.

Той обясни, че се гласува за петима президенти, около 700 депутата и над 140 министри битуват в Босна и Херцеговина. „Нещата там са много сложни. Без Дейтън 2 няма да минем. Международният фактор разбра какви са проблемите там. Хаосът не е спирал в Босна. Там много трудно може да се каже, че някой реално има властта. Има международна група, която трябва да прилага мира“, обясни Бобев.

Той смята, че Русия не желае да допусне членство на Босна и Херцеговина в НАТО. Този референдум, според него, е безсмислен и може само да влоши положенето. „Той нищо не означава. Утре могат да проведат и референдум за отделяне и независимост сърбите във Войводина. Тези референдуми обикновено нямат особена стойност, но, за съжаление, са в състояние да нагнетяват напрежение“, отбеляза Боби Бобев.

„На 9 януари 1992 г. стартира на обособяването на Реублика Сръбска. За мен това е една демонстрация и риск за обстановката на Балканите, безусловно. Хората в Босна са преляли от насилие и жертви. Искат спокойствие, там раните са отскорошни и трябва търпеливо да се изчака да се сменят генерации. Това противопоставяне и на религиозна основа доведе до поява на муджахидини в Босна, противопоставяне на християнство и ислям – все неща, които не са ни нужни“, анализира балканистът.

Той припомни, че предстоят избори и прогнозира, че партията на социалдемократите ще вземе връх. В последно време темата за този референдум е била доминираща и вероятно ще изиграе мобилизираща роля.

Д-р Бобев коментира и разрушаването на паметната плоча на връх Каймак Чалан като нарече случилото се „изключително грозна постъпка“. „Там войната е между българската и сръбската армия. Там е имало и доста доброволци от македонската армия. И те са дали жертви. Нашите братя македонци ни създадоха достатъчно много проблеми. Това издава злонамереност, комплекси. Ние на Балканите изпадаме в ненужни крайности, които пречат на нормалото развитие. Доказваме си кой е по-юнак в лошото, кой може по-голям огън да запали“, каза Бобев.

Чуйте целия разговор с д-р Боби Бобев за спорния референдум в Република Сръбска и ситуацията там в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …