вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Атанас Славов за свикването на Велико народно събрание и какви са рисковете

Д-р Атанас Славов за свикването на Велико народно събрание и какви са рисковете

В навечерието ли сме на ново Велико народно събрание? Какви са неговите правомощия и как ще избегнат грешките на Великото народно събрание (ВНС) в началото на 90-те? Темата коментира в предаването еМисия България преподавателят по право в Софийския университет д-р Атанас Славов.

„Поставянето на темата за Великото народно събрание точно в този момент има по-различна цел – да се отклони общественият дебат в друга посока. Добре е да се свика Велико народно събрание, за да се поставят важни въпроси за разглеждане – за продължаване на съдебната реформа, да се намали парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, за да имаме независим съд. Самата фигура на главния прокурор така, както е формулирана, е фигура от съветски тип прокуратура. Със сигурност трябва да бъде реформирана“, категоричен е д-р Атанас Славов.

Той смята, че по-добрият вариант е да се въведе Конституционен референдум. Вместо ВНС да взема най-важните решения, те могат да се вземат пряко от народа чрез Конституционен референдум. „ВНС е фигура от миналото, от 19 век, която сме възприели. Очевидно има обществено очакване да се случи нещо радикално – промяна на политическата система“, добави преподавателят по право.
Той посочи, че има някои условия, които трябва да се спазят, за да бъде свикано ВНС. „Трябва да имаме проект за промени в Конституцията – да е внесен или от половината народни представители, или от президента и трябва да бъде обсъден от парламента от 2 до 5 месеца преди свикването, както и да бъде одобрен от поне 2/3 от народните представители“, обясни Славов.

Той каза, че държавите, които са напреднали повече в демократичните процеси, са възприели друг подход. Първо са променили старите си Конституции, въвели са демократични елементи и едва тогава са направили изцяло нова Конституция. „Ние направихме обратното – гордеехме се с ВНС и бяхме най-тоталитарната държава. Липсата на демократичен опит личи в сегашната конституция. Нашата Конституция сякаш е паднала от друга планета. Има проблеми в сегашната Конституция, които трябва да се решават“, категоричен е д-р Славов.

Преподавателят коментира и възможността да се въведе мажоритарна избирателна система след референдума. „Гражданите търсят опции. Това, което имаме в момента като стабилност, не ги устройва. Надеждите за мажоритарното гласуване са, че ще донесе положителна промяна, но аз съм скептик и дори песимист. Това ще направи фигурите много по-зависими от местни интереси. Ако погледнем към изборите за местна власт – това са най-корумпираните избори в страната“, коментира още той. Славов посочи, че при мажоритарен вот ще има възможност пряко да се влияе спрямо крайния резултат.

„Когато гражданите последователно са заявили, че искат нещо да се случи, то трябва все пак да се случи, защото напрежението може да избие в по-радикални случаи“, смята още конституционалистът.
Той обясни и какво казва Конституцията по повод възможността за насрочване на За насрочването на предсрочни парламентарни избори от президента Росен Плевнелиев.

„Текстът е достатъчно ясен. Единственото, което може да направи той е да назначи служебно правителство, а насрочването на изборите трябва да стане от новоизбрания президент. До Конституционния съд вчера е подадено искане да се произнесе по този казус“, каза Атанас Славов. Той припомни и случая с мандата на Жельо Желев и Петър Стоянов, който сформира служебен кабинет едва през март и е имало твърде много време, в което управляваше правителство в оставка.

„Това, че правителството в оставка ще изпълнява в дейността си, не го намирам за конституционен проблем. Въпросът е иска ли премиерът в оставка да управлява или предпочита да хвърли горещия картоф на следващите. Най-мъдрото политическо решение е да имаме служебно правителство, което няма да бъде сменено от следващия парламент. А то трябва да работи основна задача да се проведат честни и свободни избори“, категоричен е Славов, защото в противен случай според него само ще ерозира доверието на гражданите в политическата система.

„Трябва да се осигури стабилно, спокойно предаване на властта. Най-чистият вариант е правителството в оставка да изпълнява правомощията си още два месеца, а след това новият президент да назначи служебно правителство“, посочи още Славов.

Преподавателят по право каза, че когато имаме фигура, която очевидно в момента се ползва с високо обществено доверие, очакванията към него ще са много големи. „Президентът няма правомощията на премиера и МС, но все пак има големи правомощия във външната политика, сигурност и отбрана. Всички директори, председатели на специалните служби се назначават с указ на президента. Държавният глава назначава тримата висши магистрати. Ако имаме президент, който прави назначенията си въз основа на ясни критерии, това може да е само едно добро начало“, коментира още той.
Славов посочи, че не споделя оптимизма по отношение на президентските републики, тъй като тази форма на управление има най-често негативен ефект и властта става по-авторитарна, а не по-демократична.

„Минус на сегашната Конституция е, че не позволява президентът да разпуска Народното събрание по предложение на министър-председателя. В класическия парламентарен режим, правителството на власт може да предизвика предсрочни избори с надеждата да ги спечели. Скептичен съм по отношение на възможността за свикване на Велико народно събрание. Не очаквам твърде високо ниво на новите избраници, които и да са те. Трендът е по-скоро негативен, отколкото позитивен“, добави още Славов.

Чуйте целия разговор с преподавателят по право Атанас Славов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …