понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Атанас Мангъров: Има риск от епидемия от морбили в България

Д-р Атанас Мангъров: Има риск от епидемия от морбили в България

Епидемия от морбили в Румъния. За дни в северната ни съседка са заболели над три хиляди души, от които близо 20 са починали. Според експерти бумът на вирусното заболяване се дължи на липсата на имунизация, а подобни случаи вече са регистрирани и в други европейски страни. Застрашена ли е България, кои групи са най-уязвими и как да се предпазим от коварното заболяване, разказва нашият репортер Цветин Филипов. Риск за България съществува.

Нови случаи на заразени с морбили деца в Пловдив от днес. Служебният министър на здравеопазването – Илко Семерджиев съобщи, че вече има реална опасност от епидемия. Рискове и превенция, коментира в студиото на еМисия България д-р Атанас Мангъров – завеждащ детско отделение в инфекциозна болница „Проф. Ив. Киров“.

„При предишната епидемия имаше болни, които бяха виртуално ваксинирани по документи. Ние в момента сме пред изпит и следващите няколко седмици ще покажат дали сме се подготвили добре или ще ни скъсат. През 2009 и 2011 г. имаше епидемия. Тогава имаше същата епидемия и в Румъния. Там имаше около 8000-9000 случая“, разказа д-р Мангъров.

„За да има епидемия, трябва да се натрупа неимунизирано население“, посочи експертът. Много възможно е, по думите му, това да се случи и тук в България.

В България ваксината за морбили е в групата на задължителните, но това е условно, тъй като няма санкции за хората, които не си правят ваксини. Някои от тях не могат да бъдат открити, а другите – умишлено не искат да бъдат ваксинирани.

„У нас се глобяват тези, които имунизират, а не тези, които не искат да бъдат имунизирани и се получава изкривяване на статистиката“, посочи медикът. Той каза, че имунизираните хора не могат да се разболеят или рискът е много малък.

Д-р Мангъров коментира и електронния пръстов отпечатък като каза, че това е начин да се облекчи процедурата и да не се печели от мними болни. Според него, българите не са склонни да оценяват и да плащат за лекарски труд, а са по-скоро ценни са апаратурата, инструментите и медикаментите. „Болниците се основават на хората и това е най-важното. Дори една болница да е с най-съвременната апаратура, все едно на мен да ми дадат едно Ферари и да ме пратят на състезание на Формула 1“, заяви Мангъров.

Чуйте целия разговор с д-р Атанас Мангъров:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …