понеделник , 27 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Д-р Антония Григорова: Етиката в медицината в помощ на лекарите и на пациентите
JIVA_MEDICINA_ETIKA картинка

Д-р Антония Григорова: Етиката в медицината в помощ на лекарите и на пациентите

За етиката в медицината, с която се сблъскват лекарите всеки ден, разговаряме в студиото на „Жива връзка“ с д-р Антония Григорова.

„Около 70% от лекарите споделят, че изпадат често в такава ситуация, но те не винаги идентифицират тази несигурност. Етичното консултиране помага на лекарите да идентифицират ситуацията и да вземат решение, което е етично“, обясни Григорова.

„Етичното консултиране влиза в медицината по повод аборта. Единият вариант е да дадем правото на живота, а другото – да се даде правото на жената да избере сама за себе си“, разказа медикът. По думите й, най-често се използва в репродуктивната медицина, защото там най-често се стига до морални дилеми.

Тя разказа, че медицинският специалист трябва да прецени дали да предприеме дадено действие или не и да прецени кой е по-големият риск.

„Обикновено е свързано с рискова процедура, която застрашава живота на пациента. Има информирано съгласие и то по закон трябва да се иска в такива ситуации“, обясни още тя.

По думите й, проблемът в нашата здравна система е, че вътрешните конфликти на лекаря рефлектират върху неговата работа. Лекарите работят в изключително голям стрес не само заради професията си, но заради условията, в които са поставени.

„Етичният консултант не е съветник и не е защитник на пациента. Не е и наставник на лекаря. В трудни ситуации когато е трудно да вземе решение относно личността на пациента, етичният консултант помага да се вземе клинично решение“, подчерта Григорова.

Тя посочи, че лекарите оценяват най-много това, че се подобрява процесът, но са против намесата в работата им. По думите й, интересите на пациентите са водещи и медицинският специалист трябва да взема решение като чуе мнението на пациента.

Чуйте целия разговор с д-р Антония Григорова за етиката в медицината в следващото видео:

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …