сряда , 20 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Д-р Ангел Лозанов за безвъзвратно загубената битка с допинга

Д-р Ангел Лозанов за безвъзвратно загубената битка с допинга

В предаването „Спорно за спорта“ говорим за допинга в спорта, това, което се случва в световен мащаб и за лицемерната борба с незаконните стимуланти. По тези теми разговаряме с дългогодишния лекар на националния отбор по лека атлетика и специалист по спортна медицина, д-р Ангел Лозанов. Той коментира и казуса със Силвия Дънекова и оправдателната присъда след скандала с допинг през 2016 г.

Д-р Лозанов разкри злоупотреби и нередности при вземането на нейната допинг проба и посочи, че той е бил единственият, който е опонирал срещу всичко, което се случва. Експертът коментира защо се срамува, че е работил толкова дълго време за българския спорт и в частност леката атлетика и защо е безвъзвратно загубена битката с допина.

„Нашата федерация заедно с нашата национална агенция по допинг искат обжалване пред арбитражна спортна комисия. Това е типично по български, защото още в олимпийското село, когато не беше излязла Б-пробата нашите ръководители заклеймиха Силвия и всички около нея“, посочи Лозанов. По думите му, в цялата тази сага Нашият президент на федерацията е обещал, че най-строго ще я накаже. Той каза, че може би тя не е имала претенции за медали и са искали по всякакъв начин да позитивират съмнителните проби. Д-р Лозанов каза, че двама полски състезатели съдят лабораторията за милиони долари по същите тези причини.

„36 американски проби били счупени, някакъв санитар случайно ги бутнал. Той с парцала бил бутнал етажерката и всички тези проби само на американците са били счупени“, припомни бившият лекар на националния ни отбор.

„Вече не съм лекар на български национални отбори. През 1992 г. основах тази клиника. Срамувам се, че съм работил 20 години за българската атлетика и че съм бил член на щаба на българската федерация по лека атлетика“, сподели Лозанов, омерзен от случващото се в спорта.

„Мирела Демирева искаха да я оперират. Излекувал съм й глезена, за да може да скочи близо 2 метра. Ивет Лалова също съм я лекувал от много тежки травми“, посочи той и добави, че е в много добри отношения с атлетите.

„Няма да работя за федерацията, но ще работя за българския спорт“, подчерта д-р Лозанов и обясни, че цени много благодарността на състезатели от олимпийски и световни шампиони и има принос към доброто здраве и подготовката на много чужди състезатели.

Той коментира и има ли мафия в бели престилки като каза, че мениджъри са купили млади състезатели от африкански страни и са успели чрез „почерняване“ на леката атлетика да постигат целите си за максимална печалба. „Африканският спортист се задоволява с по-малки хонорари, защото е много зле финансово“, обясни Лозанов и обясни, че това е машина за печалба и се въртят милиарди в спорта и в спортните артикули.

„Спортът е бизнес и мениджърите са мафията, която управлява постиженията на спорта“, категоричен е бившият лекар на националния ни отбор по лека атлетика. Медикът анализира постиженията на Юсейн Болт.

„Спортът е театър, но за съжаление спортистите страдат от този театър. Преди две години изхвърлиха от ИАФ двама водещи допинг мозъци“, посочи д-р Лозанов. Той все пак каза, че вярва, че тази сага ще има край, защото повечето общности не издържат на напрежението и добави, че истинският спорт е в училищата.

Вижте целия разговор с д-р Ангел Лозанов в следващото видео:

Вижте също

Медиите в Бразилия сринаха със земята суперзвездата Неймар. Скандал в Хърватия: Изхвърлиха играча на Милан Никола Калинич

https://youtu.be/2M2EJLbimR4 Повод за разочарование от снощи има и тимът на Бразилия. „Селесао“ завърши сензационно 1:1 …