събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Александър Сивилов: В Русия очакванията към Тръмп са големи и положителни

Д-р Александър Сивилов: В Русия очакванията към Тръмп са големи и положителни

Политическият анализатор и историк д-р Александър Сивилов коментира в еМисия България разместването на ценностите и политиките в световен мащаб, както и политиката на Доналд Тръмп спрямо Русия.

„Първоначалните заявки на Тръмп бяха доста стресиращи за голяма част от обществото. Какво предстои тепърва ще видим. Но през първата седмица от управлението си даде зелена светлина за много от заявките, които направи“, посочи историкът.

„В Русия очакванията за управлението му са много големи и положителни. Ако Русия и Вашингтон обединят усилията си, това би променило напълно световния ред и в Москва разчитат на това“, заяви Александър Сивилов.

По думите му, много от сенаторите републиканци са срещу позицията на Тръмп и няма сериозна подкрепа сред партията, която го издигна, но може да търси други варианти за преодоляване на влошените отношения между САЩ и Русия.

„В предишния мандат на Обама имаше подобна ситуация с Куба. Конгресът го спря и предполагам, че сега ще видим също подобен сценарий. Голяма част от американските компании имат интерес санкциите да паднат, както и руските“, смята Сивилов.

Той посочи, че по темата за Сирия Русия внимава много, за да не се сблъска пряко с интересите на САЩ. „Тръмп например предлага създаване на зони за сигурност. Русия е наясно, че това ще ограничи нейните възможности за въздействие там, но е готова за диалог“, анализира историкът.

Сивилов каза, че голямото достижение на срещата в Казахстан е било това, че на преговорите са присъствали и правителството, и умерената опозиция, но не се е достигнало до големи решения, а е очертана посоката.

„Тръмп развива своя политика и не може да се каже със сигурност, че тя е благоприятна за Русия“, смята Александър Сивилов. Мнението му е, че няма световен политик на нивото на Лавров и посочи, че не очаква, че ще успее да постигне близко лично приятелство с новия държавен секретар на САЩ, както с Кери.

Сивилов коментира и огромното неговолство срещу Доналд Тръмп. „В момента президентът Оланд и Меркел заявяват, че премахването на санкциите срещу Русия преминават през минските съглашения“, посочи историкът. По думите му, САЩ се отдръпват от Украйна.

„САЩ защитават своите интереси на доста високо ниво, но от администрацията на Доналд Тръмп личи, че не им трябва такава конфронтация с Русия. Дори включването на Крим в пределите на Русия винаги ще бъде оспорван въпрос. Много карти се издадоха с включен Крим в Русия, но това не означава, че западните държави ще признаят това“, подчерта анализаторът.

Според него, ще се засилят центробежните сили в ЕС. „ЕС загуби през последните няколко години своята тежест в международната политика и за това, че не беше потърсен път за консолидиране на политиките на отделните държави“, посочи още Сивилов. Според него не е изключено следващата визита на Румен Радев да бъде в Русия, след като посети Брюксел.

Чуйте целия анализ на д-р Александър Сивилов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …