петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Александър Сивилов: Конфликтите в Украйна и Сирия бетонираха позициите на Путин

Д-р Александър Сивилов: Конфликтите в Украйна и Сирия бетонираха позициите на Путин

Войната в Сирия, битките за Алепо, интересите на Русия и политиките на Владимир Путин анализира д-р Александър Сивилов в предаването еМисия България.

„Алепо е важен, защото това е един от големите градове, в които се държат опозиционните сили. И за двете страни това е една изключително важна територия. От военна гледна точка той е много основен. Задържането на града толкова време като бастион на опозицията го превръща в една желана цел и победа за силите на властта. Трябва да имаме предвид, че там ударите са нанасяни от руската авиация, но не е само тя, която участва в разрушаването. Опозиционните войски по същия начин осъществяват атаки“, коментира историкът.

По думите му, голямата трагедия на тази война е какво се случва с мирните граждани. Той каза, че Сирия е била цветуща от икономическа гледна точка преди войната. „В момента това е една зона, в която нито един човек не може да живее истинския си живот. Русия няма да стигне до там да поеме реален контрол в Сирия. Важно за тях е да имат лоялен съюзник, който да позволява да бъдат провеждани икономически проекти“, анализира д-р Александър Сивилов.

Според него руските интереси в Сирия не са толкова големи, колкото тези на Китай. „Китай има много по-големи интереси – да осъществят мегапроекта за пътя на коприната. Тази война спря всичко като изпълнение в тази сфера. Конфликтът в Сирия се отразява и на ситуацията в Турция“, анализира Сивилов.

Той коментира и ситуацията в Русия като посочи, че опозицията в руската Дума все пак има присъствие, което обаче не е голямо. „Неочаквано за много от външните наблюдатели, предимно от западните държави, се получи така, че конфликтът в Украйна и ситуацията в Сирия, всъщност бетонира позицията на Путин“, категоричен е Сивилов. Той посочи, че в момента одобрението към него в Русия е огромно и той има реалната възможност да продължи в посока консолидиране на управлението.

По повод новината, че Сергей Наришкин ще оглави Службата за външно разузнаване и темата за обединяването на силите за сигурност в Русия, Сивилов коментира, че това е по-скоро отговор на предизвикателствата пред сигурността.

„В момента Русия е поставена под силен натиск отвън – идеологически и пропаганден. Нормално е те да се опитат да реагират по някакъв начин, който смятат за правилен. За това опитват окрупняване на силите за сигурност“, добави още той.

Според Александър Сивилов Русия няма как да не се включва, макар и косвено, в предизборната игра в САЩ. „Всички тези обвинения, целят да дестабилизират един от кандидатите. Управляващите в Москва имат симпатии към Тръмп, защото и той демонстрира отношение към политиката на Владимир Путин. По време на мандата на Хилъри Клинтън като държавен секретар започна изострянето на отношенията с Русия“, припомни анализаторът.

Чуйте целия разговор с д-р Александър Сивилов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …