петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Александър Сивилов: Фидел Кастро е лицето на революцията в Куба

Д-р Александър Сивилов: Фидел Кастро е лицето на революцията в Куба

Фидел Кастро – обичан и мразен, диктатор или лицето на революцията в Куба. В студиото на еМисия България историкът и преподавател в СУ „Св. Климет Охридски“ д-р Александър Сивилов разказа подробности за спорната личност, фигурата и политиката на Фидел Кастро.

„Той е изключително интересен, защото като погледнем неговото семейство, не изглежда като човек, който би станал революционер. Семейството му е по-богато. Той живее с хората в Куба, минава през едно от най-реномираните училища, след това учи право в Хаванския университет – получава най-доброто образование, което може да получи там“, разказа за първите стъпки на Кастро Сивилов.
Той припомни, че по това време животът на хората в Куба преди революцията е изключително тежък. „Това го кара да стане това, което и днес продължава да бъде – той е лицето на революцията“, убеден е историкът. В книгата си „Прегръдката на мечока“ Сивилов разказва за отношенията на СССР и държавите от Латинска Америка преди 1989 година.

„Има интересни нюанси в ситуацията тогава и сега. При него винаги се налага едно клише – той е възприеман като комунистически диктатор в Куба. Всъщност Фидел Кастро устява да постигне победа заради подкрепата на САЩ. До 1959 г. Куба е прекалено тясно свързана със САЩ. Всъщност Кастро използва тази схема, защото по това време Батиста напълно е загърбил нуждите на обществото, краде колкото може и съсипва държавата. Те търсят някой друг, на когото да заложат и залагат на движението на Кастро“, припомни историкът. Кастро започва революцията с изключително малко хора, а от тях по-късно остават само 13 души.

„Подкрепата идва от САЩ, която оказва първо медийна подкрепа. В САЩ не разбират, че за разлика от другите хора, Кастро държи на своите идеи и на своята революция. Той раздава на обикновените хора земя, която е собственост на американски компании и на мафията. Лишава се първо от собствената си плантация. След това прави и социални реформи. Всъщност градят своя система, а не съветско общество. Вървят по собтсвения си кубински път“, коментира д-р Александър Сивилов. Той разказа, че Горбачов и Кастро имат много интересни отношения – никога не говорят нищо лошо един за друг, но в по-късен етап си дават негативни оценки един на друг.

„Сближаването със СССР започва една година след победата на революцията в Хавана. Кубинската ракетна криза е предизвикана преди всичко от СССР. Те се опитват да се противопоставят на ракети на САЩ, разположени в Турция и Италия. Смята се, че тази идея да бъдат разположени в Куба, идва от Хрушчов“, каза още историкът.

По думите му, ролята на американския президент Кенеди е голяма, тъй като той се опитва да реши по дипломатически начин този въпрос. „Една ядрена война тогава е била съвсем реална. Хрушчов успява да измъкне това, което му трябва – получава уверения, че ще бъдат премахнати ракетите от Турция, но не може да го съобщи публично заради договорка със САЩ и всички смятат това за предателство“, коментира историкът.

Той посочи, че хората, които са се опитали да се противопоставят на новата власт или са поддържали старата, винаги са завършвали някъде убити. „Няма как революцията да е безкръвна. От там нататък ситуацията в Куба става изключително сложна. Опитват се да станат център и износител на революция за Латинска Америка. Не могат да си представят, че има вътрешна опозиция“, обясни още историкът.

Чуйте целия разговор с преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Александър Сивилов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …