понеделник , 18 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Д-р Ахинора Балтакова: Планините в България са чувствителното място, където първо ще се усети глобалното затопляне

Д-р Ахинора Балтакова: Планините в България са чувствителното място, където първо ще се усети глобалното затопляне

Някои от най-великите учени на всички времена са били жени. Те са направили важни открития в различни области, а постиженията им оставят траен отпечатък в човешката история. Жените учени са се борили с ограничения и предразсъдъци в мъжкия свят. Припомнете си в репортажа някои от тях.

В студиото на еМисия България пък ни гостува д-р Ахинора Балтакова, една от отличените на 16 ноември т.г. с националната стипендия „За жените в науката“.

Гл. ас. д-р Балтакова получи признание за своя проект с глобално значение „Режим, динамика и пространствен обхват на криогенните процеси в Пирин“, който изследва последиците от глобалното затопляне във високите планински части.

Ние не сме еколози, не държим да защитим на всяка цена неживата природа, а се опитваме да регистрираме какво се случва и какво би могло да се случи оттук нататък, уточни тя в предаването.

Според учената българите нямат реална представа за климатичните промени в България, а досега не е имало подобни изследвания във висока планина у нас.

„Планините в България са чувствителното място, където най-първо ще се усети глобалното затопляне и промените в климата. Ние нямаме ледници, но на определена надморска височина има замръзване осем месеца в годината. Какво би станало, ако този период изведнъж стане по-кратък“, запита д-р Балтакова и даде за пример случилото се наскоро в Банско, което според нея е оттичането на водата, която не е замръзнала.

Живеем в обща система и ако нещо се случва някъде, то то се отразява във всяка една точка на планетата и не можем да решим, че ако е далечно, не ни засяга, подчерта учената.

Д-р Балтакова е преподавател и често пътува със студенти, за да видят и „пипнат“ от първа ръка онова, което тя им преподава.

Според нея и днес все още има стереотипи по отношение на жените учени у нас. Трудно ли е да си и жена, и учен – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Антикорупционният закон – ще се обърне ли срещу хората, които подават сигнали? Коментар на експертите

Парламентът бойкотира управляващата власт. В петък депутатите окончателно решиха да оставят без защита от съдебно …