понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Czechia – за краткото име на една страна на английски език

Czechia – за краткото име на една страна на английски език

Висшите ръководители на Чешката република решиха името на държавата да има и кратка форма на английски език, за да е удобно за компании, политици и спортисти, искащи да го използват върху продукти, етикети и тениски.

На живо от Прага журналистът Веселин Вачков коментира какъв ефект се очаква от промяната.

След разделянето на Чехословакия не беше напълно ясно как се казва по-голямата част от федерацията. Самите чехи не бяха напълно сигурни и единодушни как би трябвало да се нарича официално тяхната държава, посочи Вачков.

„Най-официално названието е Чешка република, но както и у нас съществува названието Република България и съкратено официално название – България, така и самата Чехия имаше нужда от съкратено официално название. Постепенно се установи названието „Чешко“, но при превода на различни езици има разминаване, особено когато е на английски език – нямаше единодушие. Затова управляващите излязоха с предложение английското название да бъде уеднаквено и освен Chech republic, което остава, да бъде и Czechia“, разказа журналистът.

Той обясни още, че не всички хора веднага са разбрали, че не става дума за промяна на името на държавата.

„Липсата на съкратено название има практични измерения, например при изписването на made in…“, допълни Вачков

„Промяната е по-скоро за чужденците, а не за самите чехи. Това създаде леки проблеми, но няма нищо драматично“, обясни журналистът.

Официалните документи на английски език ще започнат да използват краткото название от тази седмици, уточни той.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …