сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Чужденци учат български език с любов
BG_EZIK картинка

Чужденци учат български език с любов

Повечето хора прекарват лятото на морето или в планината. За разлика от тях Давид, Ашли и Мисаки и други са в класната стая. Хора на различна възраст с различни професии и различни истории. Общото между тях е интересът към българския език.

Директорът на лятно училище по български език и култура към НБУ Галина Куртева разказа, че училището представлява 3-седмичен интензивен курс. Те имат всеки ден по 6 часа интензивни занятия – граматика, лексика, писане, четене и говорене. Някои от чужденците си вземат отпуска специално за този курс. А има и такива, които наскоро са се установили в България, разказа Куртева. В училището се обучават хора от Белгия, Полша, САЩ, Япония, Израел и Франция.

Давид Мушулам от Израел е строителен инженер, собственик на фирма в Израел, който има бизнес с имоти в България. Ашли Харт е от Ню Йорк, САЩ и работи по дисертацията си по археология и тракийска култура и също учи български език. Неговите родители са от България. През 1989 г. дошъл за първи път в страната. Мисаки Нишимура е от Япония и от една година живее в България. Ще работи като културно аташе. Максимилиан Куврюр е от Белгия, а Оуен Паун е от Лос Анджелис, САЩ. Той е в София от една година и ще остане в България още една година. Женен е за българка и живее със семейството си в Банкя.

„Говоря малко руски и мислех, че българският е много близък, но когато се преместих тук разбрах, че това не е така“, разказа Оуен Паун. Българският език е много труден за чужденците, а азбуката е първата пречка. Общото между всички тях е, че харесват шопската салата.
Вижте как чужденците учат български език и какво ги мотивира в репортажа на колегата ни Ирена Казакова:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …