сряда , 21 март 2018
Начало / Коментар / Чупка в кръста превърна Реформаторите в Трансформатори
Снимка: БГНЕС, архив

Чупка в кръста превърна Реформаторите в Трансформатори

„Омешаха си капите“ – би казал героят на Чудомир. Прокурори и съдии започнаха да правят политика, а политици кадруват в съдебната система и „правораздават“. Цинизъм ни е завладял до толкова, че чак ни изуми оставката на един министър. Той постъпи така, както би трябвало да постъпи всеки политик, който не успее да осъществи своите идеи. Ще напомня само, че вицепремиерката Меглена Кунева не успя да убеди парламента да приеме нейния законопроект за борба с корупцията. През септември тя беше бламирана от свои съдружни партии в управляващата коалиция и обяви: „Воля за борба с корупцията в парламента няма!“. Но оставка не подаде, а и нов проект в парламента не беше внесен. Напротив властта сплотява.

Думата „реформа“ претърпя различни форми, за да се претърколи в „исторически компромис“ и да се спре в своето тотално обезценяване. Блокът на реформаторите влезе в 43-тото Народно събрание с категоричното, че Бойко Борисов няма да е министър-председател. Никой не вярваше, че политици, които събираха подписи за „импийчмънт“ на президента Георги Първанов, ще управляват с него. Нито ще се съберат с националистите от Патриотичния фронт.

Стана така, че същите, които издигнаха в политически рефрен фразите „задкулисие“ и „модела КОЙ“, нямат мерак да се разделят с властта… и се вляха в това, което отричаха на думи. Независимо, че в ДСБ направиха изключителен политически шпагат – единият крак излиза в опозиция, а другият „храни“ партийния актив чрез своя министър. Но окончателното решение, дали ще напуснат блока, ще го вземат през март догодина. ДСБ ще се разделят по свой начин с Реформаторския блок, който беше създаден по идея на Радан Кънев. И е възможно да изведат своя кандидат-президентска двойка.

Убедени, че промените в правосъдната система са толкова важни, старите реформатори повярваха, че те могат да се извършат от бивш премиер, който по хавлия и чехли посрещаше в дома си градския прокурор на София. Затова и амбицията им – да бъдат един ден управляващи, се прекърши в заемане на унизителни пози – Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, започнаха да се вричат във флуидното тяло на коалиция на „плаващи мнозинства“. Новото наметало на „задкулисие“ и компромиси. По-добре заедно във властта, отколкото сами извън парламента.

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …