петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Човек на годината 2016 Надежда Цекулова за борбата в името на болни деца

Човек на годината 2016 Надежда Цекулова за борбата в името на болни деца

Журналистът и правозащитник Надежда Цекулова е човек на годината 2016 според Българския хелзинкски комитет (БХК).

„За мен това не е персонална награда за това, което аз лично съм свършила, по-скоро е оценка на значимостта на проблема и на каузата. Твърде много лоши неща се случиха, що се отнася до лечението на българските деца през последната година и твърде малко се оказахме ние, хората, които се опитахме да предотвратим последиците от това“, коментира Цекулова.

По думите на журналиста, има достатъчно много родители, които са излезли с историите и имената си, за да разкажат какво се случва със сблъсъка им с тази институция. „Проблемът продължава да стои и се задълбочава с всяка изминала седмица. Работата на тази институция става все по-непрозрачна. Все по-често се случва да получаваме сигнали от родители“, разказа Надежда Цекулова.

„В момента сме в затишие, защото видяхме, че всичко, което правим, се връща като бумеранг и вместо да помагаме, то се връща към тези родители, които са се осмелили публично да разкажат за ситуацията.

Надяваме се, че следващият политически екип, който ще влезе в министерството на здравеопазването, ще прави разлика между добро и зло. Защото този не го прави.

„Най-важно е да мислят първо за децата и след това за собствените си интереси, да се коригират нормативните щети, нанесени през последните 6 месеца. Да се оправи правилника, да се ревизира отново състава на обществения съвет – има тежка диспропорция на хора, които защитават един и същи интерес, но той не е интересът на децата“, посочи Цекулова.

Чуйте целия разговор с Надежда Цекулова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …