петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Чия отговорност е дигиталната зависимост – коментират психологът и ИТ специалистът

Чия отговорност е дигиталната зависимост – коментират психологът и ИТ специалистът

Дигиталната зависимост е реалност и е време СЗО да я огласи като световен проблем, категорична е психоложката Ина Антонова. В еМисия България тя напомни, че в САЩ пристрастеността към технологиите вече е призната и е в списъка на психичните заболявания.

По думите й тази модерна зависимост води до много, включително физиологични, изменения на мозъка, до личностни разстройства, социална изолация, „криене“ зад монитора.

Най-уязвими са децата, а проблемите идват от това, че в опита си да ги контролираме като родители, интернет остава тяхното прозорче към света, обяснява специалистът.

Не бива да го допускаме, трябва да им обръщаме внимание, да общуваме с тях, защото те не са домашни любимци, които порсто трябва да нахраним и облечем, категорична е тя.

Според Антонова знанието за използването на интернет трябва да идва именно в общуването на родителите с децата им – те са тези, които трябва да ги запознаят с това пространство, с това кое за какво служи в него, като цялата информация минава през техния добър контакт.

Психоложката подчертава, че забраните не са решение и дори могат доведат до още по-голям интерес към „забранения плод“.

Интернет е само инструмент и единственият проблем е как ние боравим с него, смята ИТ специалистът Александър Ненов. Според него също както при алкохола, проблемът е не в самия него, а в причините, които ни карат да злоупотребяваме с него.

Като управител на най-големия тинейджърски сайт у нас в продължение на 15 години, той твърди от опит, че подрастващите са много по-запознати с технологиите и мрежата от техните родители.

Ненов е съгласен обаче, че е дело на родителите да възпитат морални и отговорни личности, които да могат да правят разлика между правилното и безопасното поведение в интернет от онова, което води до рискове.

Когато съм на почивка, изключвам интернета и телефона си, споделя още той.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …