неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Чиновничество vs таланта – за инициативата по отмяна на рекорди в спорта

Чиновничество vs таланта – за инициативата по отмяна на рекорди в спорта

Продължава бурният дебат, възникнал след предложението на Европейската атлетическа асоциация за пренаписване и евентуално заличаване на световните рекорди. В основата на идеята е вярването, че допинг скандалите в атлетиката от последните години силно са увредили имиджа на спорта, а оттам и на постиженията в него. Защо и как чиновничеството по света и у нас реши да анулира световните рекорди на редица легендарни спортисти, включително и на Стефка Костадинова и защо българските бюрократи подкрепят подобен абсурд – това коментира в студиото на „еМисия България“ спортният журналист Теодор Черешев.

„Няма рекорди, които не могат да бъдат подобрени и аз не виждам смисъла от това защо трябва да зачеркваме нещо, което вече е постигнато“, обясни Черешев. „Дори и да зачеркнем старите, пак ще дойдат нови рекорди и те също ще бъдат облечени в мистификация използвал ли е спортистът допинг медикаменти или не“, допълни журналистът.

„Тук е важен точно въпросът за допинга. Преди години също имаше контрол – Стефка Костадинова е проверявана милиони пъти на състезания. Нямаше го обаче сегашният внезапен допинг контрол, който е много по-висш. Това е една от причините и британската, и европейската федерация да настояват за анулиране на рекордите – защото тогава не е имало толкова строг контрол“, обясни Черешев. Той допълни, че при отмяна на всички рекорди досега, ще пострадат най-много не руснаците, а американците.

По думите му, нашата Федерация по лека отлетика, още не е излязла с официално изявление дали подкрепя предложението и до такова решение няма да се стигне. „Дори да бъдат отменени всички тези рекорди, постижението на Стефка Костадинова ще си остане в историята“, категоричен е Черешев.

Вижте цялото интервю по темата в следващото видео!

 

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …