неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Чикаго влиза в десетте топ технологични центровете

Чикаго влиза в десетте топ технологични центровете

Чикаго се очаква да бъде в топ десетте технологични центрове през следващите четири години. В класацията успяват да влязат само четири американски града. На какво се дължи този успех, ще разберем от материала на Елена Хотинова.

Докладът на компанията за професионални услуги KPMG умишлено прави класацията без Сан Франциско. Според нея миналата година Чикаго заема 18-то място, а тази година градът се класира на 6-то.

Александър Цаков работи в сферата на информационните технологии вече над 20 години. През 1998 г. се установява в Чикаго. Според него, има два основни фактора, които правят града водещ технологичен и иновативен център. Това са жизненият стандарт и инвестициите в технологична инфраструктура.

В сравнение с другите технологични центрове, които реално са Силиконовата долина и Силиконовия плаж, тук е многократно по-евтино да се живее. Специално за къщи, изобщо може да е 3 до 5 пъти по-евтино в сравнение с тези други локации.

И съответно другото са огромните инвестиции, които се направиха в технологическата инфраструктура на щата, които бяха направени от времената на Дейли, още тогава се започна сериозна кампания.

Останалите американски градове в топ 10 по технологично развитие са Ню Йорк, Вашингтон и Бостън. Тези технологични центрове наистина трансформират икономиките по цял свят.

А те са водещи, защото там има изключително умни хора, които са учили в огромни изследователски университети. В центровете на иновации има тази култура, ориентирана към поемане на рискове.

Градът има над 20 университета, в които учат близо 700 хиляди студенти.

Т.нар. техническа нация както се изразяваме ние на български, всичките техита са започнали още от училищата, ние имаме т.нар. coding schools, coding camps. Тук има много руснаци, които имат училища за това, които са частни и които са наистина много силни, на много добро ниво.

Всички тези фактори създават благоприятна бизнес среда, която привлича частни инвестиции.

През последните 2-3 години се появиха огромни центрове. United направиха център в Елк Гроув, който е абсолютно в цяла Америка най-ефективният информационен център.

Вижте повече в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …