неделя , 18 ноември 2018
Начало / Новини / Чикаго съди Федералното правителство. Ябълката на раздора са мигрантите

Чикаго съди Федералното правителство. Ябълката на раздора са мигрантите

Днес в Чикаго започна съдебната битка за федералното финансиране на градовете-убежища. Властите на града обвиняват главния прокурор на страната Джеф Сешънс, че спирането на държавни средства към градовете, които защитават недокументираните имигранти, е в разрез с конституцията.

Това е безпрецедентен съдебен спор. На масата са повече от 30 милиарда долара, които Федералното правителство иска да отнеме от т.нар градове-убежища като Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско.

Градските власти на Чикаго обвиняват главния прокурор Джеф Сешънс, че е нарушил закона, като е заплашил да накаже финансово градовете, които защитават недокумнетираните имигранти.
Сешънс заяви, че ако тези градове искат да получат пари от правителството, трябва да осигурят достъп на имиграционните власти до местните полицейски управления. Друго условие е от полицията да дават 48-часово предизвестие, преди да освободят от ареста имигрант без легален статут.

Според кмета на Чикаго Рам Емануел, тези искания биха нарушили правата на жителите. Емануел каза още, че спирането по този начин на средствата, предназначени за борба с престъпността, е чиста форма на изнудване.

Чикаго, където живее една от най-големите имигрантски общности в страната, в това число и много българи, е първият град, който завежда дело срещу Федералното правителство по този имиграционен казус. Той касае пряко повече от 300 града в САЩ.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …