четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“: Жотева трябва да подаде оставка

„Честно казано“: Жотева трябва да подаде оставка

В петък вечер „Честно казано” започва с традиционния коментар на Люба Кулезич.

„Мой близък човек, адвокат, наскоро ми каза: „Не можеш да си представиш колко много дела се водят срещу журналисти. И ако някой вземе да направи статистика, ще види, че исковете за разпространяване на лъжи и фалшиви новини по т.нар. медии-бухалки отстъпват пред исковете срещу журналисти, осмелили се да публикуват истински, но укривани факти за корупция, за злоупотреби със закон и власт.

Имам чувството, че съдебната машина се използва все по-напористо за тормоз, за натиск, за предизвикване на автоцензура у нарочените. Да им държи влага като решат да се заядат с някой, който разполага с явна или още по-лошо, със скрита власт.”

„Знам, казах. Доста такива случаи са ми известни. За някои от тях е ставало дума и в това предаване. Да не говорим за лекотата, с която един журналист може да бъде уволнен, ако е засегнал с въпросите си някой от силните на деня с тънкообидно сърце. В много редки случаи колеги от гилдията се вдигат да защитят поредната жертва на произвол по поръчка отгоре.

Отстрелват ни един по един. Девизът е: Аз паднах. Друг ще ме смени и толкоз.” Казвам ви това заради врявата покрай членката на СЕМ Бетина Жотева. Колегата Къдринка Къдринова, която в момента е отговорен редактор на сайта на Съюза на българските журналисти, а преди това е била в списание „Тема”, в „24 часа”, в „Преса” публично обвини Жотева в погазване на журналистическата етика.

Пусна свой репортерски запис от обсъждане в регулатора за съдбата на радио „България”. Къдринка пита Жотева ще потвърди ли информация, че след неин личен разговор с външния министър Захариева, последната казала, че е за закриването на Радио „България”. Следва грубо избухване, закана: „Ще видиш какво ще стане сега”, дори нещо като клетва: Който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал.”

Гледалите Нова телевизия тази сутрин видяха как Жотева потвърди заканата си и не само. Държа се като комисарка, за която височайшата закрила е по-важна от колегиалността. Тя е от квотата на президента Плевнелиев в регулатора, беше активен протестиращ срещу Орешарски, а преди това говорител на външно и на финансовия министър Симеон Дянков. С други думи, персона с дебели връзки и не скри самочувствието си. Демонстрира недосегаемост и презрение към искането за оставката й.

Невъздържаността й бе скандална. Вълна от викове”оставка” тръгна по интернет. Чуха се и гласове, че случаят се преекспонира в сравнение с видимите репресии срещу свободата на слото в сегашните медии. Мисля обаче, че сравненията са излишни. Жотева трябва да подаде оставка, защото за пореден път разобличи СЕМ. Показа го като политически придатък, а не като защитник на плурализма и независимостта в медиите, каквато е според закона мисията на този спорен в много отношения орган.

По същия начин тя инициира спирането на сигнала на Тв 7 по време на живото излъчване на опита за рестарт на моето предаване „Насреща Люба Кулезич” като независима продукция, използваща технологичната платформа на разгромената след фалита на КТБ телевизия. После Бетина ми призна, че е имало външен натиск за това позорно и безпрецедентно деяние. Идвало от Канал 3, както сама ми каза. А е официално известно, че собственикът на канала е Делян Пеевски. Решението за спирането на сигнала после падна в съда. Но тази новина потъна и Жотева не понесе отговорност за изпълнението на мократа поръчка.

Сега обаче ще трябва да я понесе. Просто защото изложи себе си и СЕМ публично и зрелищно. Да не говорим, че над предстоящия избор на нов директор на държавната телевизия успя предварително да лепне петното на задкулисната договорка и политическото послушание. Темата продължава в понеделник „Честно казано“.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

 1. Никола Чухлев

  До Люба Кулезич

  Г-жо Кулезич, реших да ви пиша лично защото съм изключително възмутен по въпроса с поредната хибридна атака от Русия срещу България, в случая с г-жа Жотева.
  Както вие казвате “отстрелват ни един по–един” но в случая вие объркахте кой е жертвата и застанахте на стрната на стрелящият!

  Аз съм шокиран, как е възможно опитен журналист като вас да не може да направи Различаване на една Планирана и добре проведена атака срещу Бетина Жотева!

  Разбирам че масата не може да направи елементарни логични връзки, но вие?!
  Та нали има запис!?
  Нима не чухте Непредубедено записа?
  Защо не поставихте въпроса защо записа е в този вид?

  Какво реално казва Жотева в записа? – “Подозирам че ме вкарвате в някаква интрига” Права ли е Жотева? – определено да!

  Има ли на записа зададеният въпрос? – Няма го! Има ли в записа отговор на въпроса? И той липсва!

  Защо? Защото очевидно това не е отговор на въпроса а е отговор на КЛЕВЕТА казана многократно именно с цел да се провокира Жотева!

  Тук дори липсва думата въпрос!!!

  Другарката Къдринка казва “Съобщих информация” А не въпрос!
  Но тази информация се оказва лъжа! Тоест Къдринка “съобщава” КЛЕВЕТА!
  По думите на самата Къдринка тя не задава въпрос а Разпространява клевета, тоест КЛЕВЕТИ!
  Как реагира на това Жотева? – съвсем АДЕКВАТНО – сдържано и категорично предупреждава с ответни мерки!
  Срещу Клеветата!

  Г-жо Кулезич;
  Като се има предвид нивото на българската журналистика е нормално повечето хора да не могат да направят разлика между Собода на Словото и Клевета!
  Нима това различаване е толкова трудно и за вас?
  Ако човек като вас не може да направи различаване, как тогава ще застане на една морална и справедлива позиция срещу клеветата!?

  Хибридната атака вече е по-трудна за различаване…
  Но как никой не попита, защо толкова про-руски политици и Агенти застанаха на страната на “горката” Къдринка, което клевети а не затанаха в подкрепя на много други про-западни журналисти, които бяха Реално цензурирани.
  Като Иво Инджев за пример!

  В тази връзка запознахте ли с позицията на Инджев по въпроса?
  Моля ви поканете го в предаването за да се чуе и Другата гледна точка!

  Ако ние не застанем на една Категорична позиция срещу Руската агресия какво ще остане от нас като страна и общество?
  България масово емигрира г-жо Кулезич!

  Тази поредна атака срещу една про-западна публична фигура говори за силните интереси на Русия да овладее още една институция като СЕМ, както го направи с Президенството, с прокуратурата, както стана и със специалните служби оплетени в корупционни схеми!

  Това е поредното доказателство, че България е една все още ОКУПИРАНА от Русия страна с тук-там относително свободни личности и може би някои обществени оргнизации.

  Тези констатации са много страшни, нали? Но нима не са верни!?

  Никола Чухлев
  26.07.2017

 2. Стефанова

  По-арогантно, нагло и тъпо същество, което ходи по телевизиите на нашата територия, няма. Не знам кой още преди много време го настани в национална телевизия ,за да изкара там доста време и да предизвиква недоволството и непоносимостта към нея на зрителите, въздъхнали с облекчение при напускането й. Не знам и кои с какви мотиви я назначаваха тук и там , плащаха й големи заплати, даряваха я с власт, въпреки че издънките й бяха безчет. Накрая Огромното недоразумение в политическия ни живот я сложи в СЕМ, където й осигури години възможност за безобразничене и поведение на проста, некадърна ,но овластена жена. Оставка ? Помни ли някой от 2009 година насам събират ли се и на пръстите на една ръка проявите на достойнство и подаването на оставки ?