петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“ за случая с Лозан Панов и тънката граница между виц и трагедия

„Честно казано“ за случая с Лозан Панов и тънката граница между виц и трагедия

„Честно казано” с Люба Кулезич започва по традиция с коментар на водещата.

Казват, че между един виц и една трагедия понякога има само една крачка. Още по-страшно става, ако вицът е от серията „тъпи”. Докато се кикотим като идиоти, можем да не забележим опит за убийство, например. Или да се спънем в труп. Как трябва да бъдем наричани в такъв случай? Съучастници в подготовка за престъпление, в рекет, в заплаха, в подклаждане на омраза, в публична саморазправа. Това са все подсъдни деяния. Отказвам да съм техен съучастник. Отказвам да се хиля на поредния виц, който ни сервира прокуратурата на г-н Цацаров чрез говорителката си г-жа Румяна Арнаудова.

Фактът, че дамата изглежда оперирана от чувство за хумор, не прави ситуацията с развинтените болтове на колата на НСО по-малко смехотворна. Само че този смях буди срам. Срамна е гаврата, която последва след поредния сигнал на съдия № 1 Лозан Панов, че индиректно животът му е бил в опасност в автомобил на националната служба за охрана. Задното ляво колело на мерцедеса едва не се е откъснало докато в него е пътувал извън София председателят на ВКС.

Той постави въпроса публично на своя среща с президента Радев. Преди това също публично предупреди, че вижда в развихрилата се медийна кампания срещу себе си и идеите си за радикална съдебна реформа опит да бъде не само оклеветен. „Защо не и физически отстранен?” попита Панов по Би Ти Ви. Главният прокурор Цацаров обаче намери за нужно да се подиграе на това стряскащо предупреждение.

„От какво се страхува Панов? В кола на НСО?” С оглед на последвалия инцидент тъкмо с кола на НСО, подмятането на Цацаров сега звучи като смразяващ намек. Още по-смразяващо е, че негов подчинен прокурор прекрати разследването с мотива, че болтовете на престижното возило са се саморазвили от неравностите по пътя и от острите завои. В отговор Лозан Панов се отказа да ползва услугите на държавната охрана. Това е безпрецедентен знак от страна на върховен магистрат: с него казва, че заплахата и репресията срещу него са инсталирани вътре в държавната машина. Въпросът вече е кои са машинистите?

Ръководството на НСО обаче замълча оглушително. Така даде поводи за напомняне, че шефът на службата ген. Ангел Антонов е известен с близостта си с депутата Пеевски и с неговия прословут шофьор Марио, за когото се носят слухове, че кадрува и командва в затвореното общество на държавните гардове. Опасното е, че мълчи и официалният патрон на НСО – президента Радев. Това мълчание е повече от унизително. Куп експерти вече заявиха, че няма начин болтове на автомобилно колело в движение да се саморазвият. Защото дори и донякъде разхлабени, имат свойството да се самонавиват.

Промъкна се вероятност от занижен контрол при строго разписаните на хартия правила за техническа поддръжка на колите на НСО. Не бе изключена хипотезата за човешка грешка – умишлена или не. За капак на всичко от българското представителство на „Мерцедес” заявиха, че експертната им справка е била „орязана”, за да пасне на тезата на прокуратурата за завоите и дупките по пътя. Тя именно даде повод за будалкане, майтапи и вицове.

„От Саудитска Арабия експулсирали 15 000 катарски камили. Саморазвили им се подковите.” „НСО се мести в Дубай. Там пътищата са само прави и водят право към любимото имение на Пеевски”. и т.н. Наистина между майтапа и трагедията има само крачка понякога. Защото сега повече от всякога Лозан Панов трябва да се страхува за живота си. Ние обаче ще се стреснем ли?

Вижте коментара на Люба Кулезич в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …