понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“ за КСНС и консенсусното мълчание за съсипването на КТБ

„Честно казано“ за КСНС и консенсусното мълчание за съсипването на КТБ

„Честно казано“ с Люба Кулезич по Би Ай Ти в понеделник вечер започва с коментар на водещата.

„Според Румяна Коларова, бивш секретар на президента Плевнелиев, Консултативният съвет по национална сигурност не взема решения. На такъв тип срещи се правели само консултации. Това г-жа Коларова заяви по Би Ти Ви тази сутрин. По този начин се опита да омаловажи фактите, които изскочиха от втората разсекретена стенограма за КТБ, от срещата в президентството на 7 юли 2014-та година. А фактите са, че великите държавни и партийни мъже, привикани от президента Плевнелиев, се сговарят как да бъде окончателно ликвидирана КТБ след нейния организиран разгром в началото на юни същата година.

Те се съгласяват, че лицензът на банката трябва да бъде отнет. Също и че големите вложители ще пият по една студена, ама много студена вода. И за други работи постигат съгласие. Например, кой да опере пешкира. Но това, разбира се, няма да е истинският КОЙ, задвижил машината на разбиването на банката. Всички присъстващи съгласувано премълчават заветното име. Защо, сетете се сами. Важното е, че това също е решение, взето с консенсус, макар и мълчалив.

Да, обаче г-жа Коларова не смята така. Според нея Консултативният съвет за национална сигурност е някаква елитна седянка, на която велики държавни мъже си споделят разни велики мисли. Те обаче трябва да останат в тайна, понеже са честни и откровени. Излиза, че великите държавни мъже до толкова са свикнали да лъжат, да шикалкавят и да шмекеруват в публичните си изяви, че при президента се чувстват защитени от нахалното обществено внимание. Това да ви прилича на онагледяване на израза омерта? На мен ми прилича. И не защото съм гледала много филми за мафията. Просто в случая сравненията са неизбежни.

Това е съгласувано замитане на следите след съсипването на банката, след което пък се отварят вратите за разграбването на активите й. Днес и подрастващите вече са наясно с последиците. Само че г-жа бившата секретарка на президента невинно твърди, че Консултативният съвет за национална сигурност е само някаква раздумка. Това твърдение ме накара да си спомня, че има специален закон, наречен Закон за Консултативен съвет за национална сигурност в сила от 2009-та година. Да, в него специално е отбелязано, че той е съвещателен орган. Но Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда ужасно фундаментални въпроси, свързани със: 1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност; 2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани; 3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност.

Освен това, Консултативният съвет за национална сигурност изготвя становища и предложения. Които биват спускани към съответните ведомства за изпълнение. Значи, консултациите имат и разпоредителен характер. Приети и са вътрешни правила, според които функционира въпросният орган. Негови постоянни членове са хората на най-отговорните позиции в държавата: като се започне от президента, премиера, председателя на парламента, министъра на финансите и се стигне до шефовете на ДАНС и на отбраната. Няма да цитирам целия закон.

Факт е, че го има и това обезсмисля всякакви опити Съветът да бъде сведен до седянка. Наистина, колкото и да се опъваха първо президентът Плевнелиев, а после и президентът Радев да разсекретят двете стенограми за КТБ, инатът им вече си има обяснение. Нарича се страх и гузност. А те са предизвестие за неизбежното възмездие за най-грозната афера в уж европейска България“.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Браво на Кулезич! Любимка!