петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“ за Кристиан Таков – рядкото съчетание на смелост, изисканост и неотстъпчивост

„Честно казано“ за Кристиан Таков – рядкото съчетание на смелост, изисканост и неотстъпчивост

„Честно казано” в сряда вечер с Люба Кулезич по Би Ай Ти започва с коментар на водещата.

„Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние.

Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България. И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки. 1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа. 3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.”

Това е откъс от една блестяща реч, произнесена преди три години към абсолвентите от Великотърновския университет. Неин автор е Кристиан Таков, един от най-ярките умове в българското право, истински реформатор по дух, по последователност, по почтеност в страна с разнебитена справедливост и с поругана законност. Днес този красив ум ни напусна. Чух се с Кристиан Таков по телефона само преди десетина дни. Канех го да коментира разразилата се битка около БМФ и неговия основен собственик Кирил Домусчиев.

Доскоро г-н Таков беше председател на същия арбитражен съд, който през март отсъди в полза на Домусчиев искането за промяна на приватизационния договор и опрощаване на 55 милиона лв. неизпълнени инвестиции. Говорихме близо час. Той така ми разясни нелеката правна материя, че не се боях от бъдещия разговор. Препоръча ми да не бъда крайна и преднамерена. „Понякога дори хора, спрямо които имаме неприязън и съпротива, не винаги са на грешната страна, особено що се отнася до икономическата логика”.

Фраза на професионален демократ. Само че не можеше да дойде в студиото. И поради бившата си свързаност с арбитражния съд към БТПП, и защото му предстоеше поредната химиотерапия. Той говореше за болестта си с деликатно и печално спокойствие. Малко преди да ми гостува в студиото ме попита: „Няма ли да смутя вашите зрители с вида си?” Възразих му и бях искрена. Въпреки последиците от химиотерапията, на мен все повече ми заприличваше на интелигентен, внимателен елф – прозрачен и фин. Мъчно ми е, че го няма. Знам, че би пропуснал със сдържано невнимание злостните коментари, които и днес не му бяха спестени – особено онези за комунистическия му произход.

Да си смел, изискан и в същото време неотстъпчив в демократичната си култура, това наистина е рядко съчетание. Когато дойде тук в студиото преди месец си казахме, че това е началото на дебат по темата за Велико народно събрание, подета от Лозан Панов, с когото мисля си, че са от една порода.

Накратко тезата на Таков бе, че съветският модел на прокуратура може да бъде променен и от сегашното обикновено народно събрание, без задължително да е необходимо свикването на Велико. В памет на доц. Таков ви предлагаме откъс от разговора – ще чуете мисли не само на юриста, но и на философа Таков, който без съмнение осъзнаваше, че си отива.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

4 коментара

 1. до Стефанова
  Знаете ли защо нямате обяснение към поставения от Вас въпрос ?
  Защото не всеки път сте били съгласна с казаното.А зад казаното от него имаше много повече от изреченото.
  Защото като истински демократ и блестящ юрист той прозря бъдещето и защото никога неговата човешка ценностна система не би определила Президента на Република България с епитетите,които Вие употребявате.
  Нивото е различно Стефанова,нивото!Обръщам се така , защото така сте се афиширали.
  Звездите са слънца и светят със собствена светлина.Всички останали планети я отразяват.И в това е голямата разлика между доц.Кристиан Таков и всички останали,които не го разбираха ,защото нямаха куража дори да се замислят върху истините изречени от него.Какво говоря ?
  Те нямаха куража дори да признаят пред себе си,че е възможно да има толкова академично подготвен юрист и истински свободен човек като дух !

 2. Стефанова

  Четях постовете му във Фейсбук – не всеки път бях съгласна с казаното, но уважавам правото на мнение, на позиция, на идеология. Днес чета от другите написаното за него. Едно нещо само никога няма да мога да проумея – как толкова време издържа в Президентството с един човек, ужасно безличен, дребен, жалък, смешен,комплексиран, човек, който си пренаписа биографията и преобърна миналото си, когото уличиха нееднократно в лъжи, човек -мушморок, който си тръгна оттам с най- ниския рейтинг и с най- заслуженото презрение ?

 3. Една българка

  Много, много тъжа. Поклон пред светлия ум, почтения гражданин, смелия мъж! Непрежалим и незаменим.