вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“ за казуса „БМФ“ и рестото от 55 милиона лева за Домусчиеви

„Честно казано“ за казуса „БМФ“ и рестото от 55 милиона лева за Домусчиеви

Адвокат Добровест Пенев и философът проф. Стилиян Йотов – философ гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментираха приватизацията на Български морски флот от фирмата на Домусчиев и думите на Валери Симеонов.

Пенев каза, че в случая се касае за т.нар. „стопанска непоносимост“.

„Това е една норма, която доскоро стоеше самотна в търговския закон. Масово съдилищата отказват да приложат този текст. Касае се за един приватизационен договор, към който се прилага и закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Клаузите и задълженията по приватизационните договори не могат да бъдат предоговаряне, с изключение на случаите, предвидени в закона. Един от тези текстове е задълженията да бъдат разсрочени“, обясни Пенев.

Юристът подчерта, че този случай е изключително важен, тъй като се формира практика, която дава възможност и на други страни по приватизационни договори да погледнат от тази гледна точка. „Други дружества вероятно гледат с надежда към това решение“, обясни адвокат Пенев.

„Нашата страна е приела приватизационен закон – това е нещо екзотично, което не съществува в европейските страни. Имаме един проблем, свързан отново с наследството на социализма. Трябва да си даваме сметка какво е Българския морски флот и какво е ветроходството“, коментира Йотов.

По думите му, се търси стратегически инвеститор. „Ние се доверихме на човек, който имаше 107 кораба. Дадохме своите 100 кораба, защото там имаше човек със световен опит. И той изчезна. Тези хора, които сега водят делото, не е ясно как са станали собственици, но имат ли този капацитет да управляват БМФ“, добави Йотов.

Той каза, че е достатъчно важно държавата отговорно да пита, ако стане нещо с този флот, какво ще се случи.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …