вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“ с Люба Кулезич за инвалидите и защо станаха на маймуни

„Честно казано“ с Люба Кулезич за инвалидите и защо станаха на маймуни

„Честно казано“ с Люба Кулезич започва с традиционния коментар на водещата. Този път тя разказа историята на колега журналист.

Заради идиотщините, с които неуморно ни рекетира държавата, срещам все повече хора, които нямат друг избор, освен да изтрещят. Или да изкрещят. И го правят. Но все го отнася не този, който си го заслужава, а комшията по несгода. Това е положението. Не сме мръднали от констатацията: „На маймуни ни направиха!” Горкият Радичков! Да беше жив да види с коя негова фраза нацията поддържа безсмъртието му. Щеше да се гръмне. Аз лично вера останах като гръмната от все същия припев: „Ех, Люба, на маймуни ни направиха!”.

Обади ми се по телефона бивш колега от една телевизия. Не бяхме се чували с години. Звъннал ми, за да изплаче трагедията си заради спряната от съда методика на ТЕЛК докато новата хваща мухъл на някое непристъпно бюро. Молел ме да ударя тъпана, защото хиляди хора като него били подложени на геноцид. Колегата хич не е стар, но от стрес хванал рак преди няколко години. Махнали му поразения бъбрек. Но разсейките тръгнали из тялото му. Последвали още операции. Положението някак се закрепило, но състоянието му непрекъснато трябвало да бъде под лекарски контрол. Предписали му животоспасяващи онкологични лекарства. Редовното ходене на скенер било задължително. От ТЕЛК му отпуснали инвалидна пенсия. Да, но на всеки три години трябвало да се прави нова експертиза. Тази година обаче не го извикали на съответната дата.

Просто защото тръгна кампанията на патрЕотите за индексиране на най-ниските пенсии. С клетвата, че те ще скочат на 500 лв. националистите влязоха в парламента. Пенеха се, че парите щели да дойдат от спирането на фалшивите инвалидни пенсии. После, за да се намърдат до ГЕРБ във властта клекнаха пред финансовия министър Горанов на 300 лв. Да, ама ревизията на документите на нарочените за ментета инвалиди започна. За целта бе пусната нова методика. Методиката обаче падна на тричленка във ВАС. Последва написването на нова. Тя трябвало да бъде подписана на 6 юни, но и до днес не е. През това време колегата изпаднал в нищото. Спрели му пенсията, здравните осигуровки, лекарствата. Оказало се освен това, че в черния му дроб се появили лезии. Те трябвало да бъдат следени с ехограф.

За всичко това трябвало да започне да плаща от джоба си, но нямал с какво. Изплащал заем, който му се стоварил на главата заради друга житейска неудача. Отишъл в ТЕЛК. Там любезна жена му посочила купчината папки до тавана. „Дори и утре да разпишат методиката, пак няма да мога да стигна до преглед на документите ви поне до септември. Елате тогава!” А дотогава? Оправяйте се, отсякла дамата. Колегата започнал да звъни по парламентарните групи в Народното събрание. От ГЕРБ, от БСП и от ПатрЕотите никой не му вдигнал. От ДПС се обадила жена, изслушала сигнала, казала, че депутатите се връщат на работа чак в сряда, но нищо не обещавала.

„Хиляди хора сме осъдени в това положение, Люба”, изплака колегата. „Защо мълчите?”, попитах изумено. „Защото накараха обществото да ни смята за измамници. Внушиха на старите хора, че заради нас пенсиите им са ниски. Но това е фашизъм: и за такива като тях, и за такива като мен”. „Добре!, казах, ще се захвана с темата. Но ела в студиото ми да разкажеш историята си”. „Не! Страх ме е! Телевизионер съм. Като ми видят муцуната, няма да видя нов ТЕЛК докато пукна”. „Ама нали казваш, че и сега си на път да пукнеш?!”

„Така е. Обаче, шубе ме е. На маймуни ни направиха!”. Хем ми стана жал, хем ме хвана яд. Помислих си: „Ако маймуните знаеха, че ги сравняват с българи, които ги е шубе повече от чиновниците, отколкото от смъртта, щяха да умрат от смях, да вземат властта и да ни управляват вечно.” А може би вече са го направили докато ние сме си затваряли очите?! Пак от този пусти страх. Ето какво ще гледате днес. Темата за ТЕЛК-овете предстои. Но не заради уплашените, а заради все още живите.

Чуйте целия коментар на Кулезич в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

 1. Капка Панайотова

  Уважаема госпожо Кулезич,
  искрено Ви благодаря, че се заехте с темата за ТЕЛК-овете в България – засега откъм милозливата страна на проблема и малко едностранчиво, през интереса на лекарите от ТЕЛК, представлявани от д-р Боряна Холевич. Аз съм човек с увреждане, при това активен и „безстрашен“ – не разбирам страхливците и никога не съм им симпатизирала… Познавам несгодите на българската реалност, както и живота на хората с увреждания в различни страни по света, КЪДЕТО НЯМА ТЕЛК като институция за инвалидизиране на хората, но за сметка на това хора в колички се срещат по улиците, в магазините, на работното място и къде ли не още. Ако Вашият събеседник тази вечер каза нещо вярно, то е само и единствено съвета към зрителите да не се страхуват от лекарите. Всичко друго беше лъжа и полуистина, по-страшна от лъжата… Ако проявявате интерес към темата – в което ми се иска да вярвам – можете да посетите електронната страница на Центъра за независим живот (www.cil.bg), където има огромен масив информация, но преди всичко аргументирано искане за ЗАКРИВАНЕ НА ТЕЛК-а.
  И накрая, ако вярвате на ООН, то според международната общност – гражданска, експертна и професионална – увреждането не е медицински, а социален проблем.

 2. Дървосекачът

  …и Така, г-це Кулезич ! :
  – какво Още чакате та Да започнете ТоталноПубличен разговор ЗА Двустъпковата ?!