сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“: Размисли на Велика събота

„Честно казано“: Размисли на Велика събота

Да кажеш „Христос Воскресе“ не е просто израз, а избор на страна във вечния сюжет – „Със смъртта си смъртта победи“. Празникът не е просто празник, а равносметка за собствения ти личен избор между себеотрицанието и себелюбието, между благородството и низостта.

Това изтъкна в традиционния си седмичен коментар водещата Люба Кулезич в началото на предаването „Честно казано“.

Тя сподели две случки със самата нея, в които участие взимат лекар и духовник. Първият написал уж благодарствено писмо до водещата с пожелание вместо поздрав, че „когато аз и моите близки се разболеем от рак, нито аз, нито те да бъдем лекувани или защитавани от проф. Дудов, националния консултант по онкология, или от екипа на д–р Петър Москов. Това беше мръсно внушение, че ракът няма да ми се размине. Още по–мръсно, че беше поднесено като привидна лекарска загриженост“, подчерта водещата Люба Кулезич.

Автор на писмото е д–р Христо Дамянов, един от управителите на частния медицински център по интегративна медицина.

Във втората случка пък бива замесен духовник.

„Преди месец ми се обади по телефона уж, за да ми честити рождения ден, небезизвестният бивш предстоятел на храм „Св. Александър Невски“ отец Дионисий. Освен, че очаква църковен съд да се произнесе по повод на негови екзотични изпълнения като духовник, той ораторства на митинг в защита на прогонения от националисти в Белене католически свещеник Паоло Кортези. Та точно по този повод го бях поканила в предаването си, но явно някои от въпросите ми засегнаха егото му. За това ми беше подготвил наказание. Пожела ми от тук нататък, до края на живота си, единственото щастие, което да изпитам, да бъде омразата ми към него. Прекрасна атестация за църквата ни и за дереджето на духовността в нея“, разказа още водещата.

„Тези случки не са единствените, но са показателни. Особено по Великден, който толкова тачим заради Възкресението на Христос като символ на победата над смъртта. Но все пропускаме, че преди Възкресението е предателството“, обърна внимание тя.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …