понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / „Честно казано“: Има ли хибридни сблъсъци в Македония и руска ръка на Балканите

„Честно казано“: Има ли хибридни сблъсъци в Македония и руска ръка на Балканите

Полтолозите Момчил Дойчев и Николай Василев гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментираха трябва ли да ни тревожи отложеното подписване на договора за добросъседство с Македония, кой трябва да се отговорен за разприте около този договор, има ли инициатори извън България, които са заинтересувани от това. Дойчев и Василев коментираха хибридните сблъсъци в съседна Македония и руската ръка на Балканите.

„Трябва да погледнем нещата в много по-широк времеви план, за да видим развитието на българския народ“, коментира Николай Василев. Той припомни факти от историята като посочи, че сега се полагат усилия Македония да не може да влезе в НАТО в кратък срок след Черна гора и да не може да засили своя път към интеграцията си по ЕС“, заяви Николай Василев.

Доц. Момчил Дойчев коментира от своя страна, че България би могла да изиграе стабилизираща роля по отношение на Македония. „Заинтересовани сили у нас, но и от Русия нямат интерес Македония да развива добросъседски отношения с България, най-вече защото това ще бъде ключ към присъединяването на страната към НАТО и ЕС. България може да ходатайства тази наистина хибридна атака“, посочи Дойчев.

„Получи се така, че всеки говори за този договор, а никой не го е виждал“, добави още той и посочи и каква според него е причината за говоренето за договора.

По думите на Василев, би било много лош знак, ако по Илинден този договор не бъде подписан. „Без такъв договори и двете страни не можем да се развиваме и той е важен и за двете страни.
Той ще помогне да се премахнат границите, а не да се изграждат нови“, коментира Дойчев.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

 1. Roumen Kalchev

  без коментар

 2. Roumen Kalchev

  Тезата на вашите политолози от предаването на 07.07.2015 беше, че македонците вече били оформени като държава и ние не трябвало да се съмняваме в тази тяхна идентичност, а по-бързо да ги приемем в НАТО и ЕС. Коя е тази македонска идентичност – от славянски произход за да е по-близо до сърбите и да е различна от българите, които били татари или е от някакъв неизвестен античен произход? Това самите македонци още не са решили и албанците, с които живеят заедно в БЮРМ не пропускат да им го напомнят и да ги подиграят. Един от лидерите на албанците каза директно на Груевски, че не знае какъв е. Вашите политолози обаче твърдят точно обратното – че македонската идентичност е утвърдена и ние трябва да се съобразяваме с нея. Според мен единственото което до сега е утвърдено в БЮРМ по отношение на произхода на т. нар. македонска нация е че не трябва да е български. И всички тези македонисти от десетилетия упорито се лутат из историята за да намерят някакво що-годе логично обяснение за различен от българския произход. И ние трябва да се съобразяваме с това и да викаме на черното бяло при положение че историческите факти твърдят обратното?
  Другата теза беше, че Путин иска да дестабилизира БЮРМ, като със всички сили я отдалечи от НАТО и ЕС и естествената българска реакция трябва да обратната, т.е. с всички сили и по-скоро да я вкараме в НАТО и ЕС. Колко фатално било, ако договорът за добросъседство, който никой, включително и гостите ви не са виждали не се подпише на Илинден. И какво като се подпише този договор? Дали след неговото подписване вечерта македонистите ще си легнат македонисти, а сутринта да се събудят убедени европейски демократи? Нали нашите комунисти се прекръстиха на социалисти и също така за една нощ станаха демократи и от последствията от тази метаморфоза си патим и ще си патим още дълго.
  Затова ако ще вкарваме БЮРМ в НАТО и ЕС това трябва да стане не след подписването на договора, а след като видим реализирани на практика поетите в него ангажименти. За първи път от десетилетия България е в позицията да е в състояние да защити своите силно увредени в миналото национални интереси пред някои от съседите си и вие и вашите гости ни предлагате с лека ръка да спрем руското влияние върху БЮРМ, като помогнем (не само в ущърб и на България, но вероятно и на ЕС) да вкараме утре това влияние в НАТО и ЕС чрез една БЮРМ под силно сръбско-руско влияние, защото тя вчера се била отрекла от това което е творила през изминалите 70-80 години.
  Ако в прословутия договор за добросъседство се съдържа условието в македонските учебници да се напише истината чий цар е бил цар Самуил, какви са били Гоце Делчев, Даме Груев, Братя Миладинови, за коя кауза са се борили Тодор Александров и Иван Михайлов и от там се установи еднозначно българският произход на населението и логично се отхвърлят лъжите за българите-татари, македонците-славяни и античните македонци, защо трябва официално да се утвърждава тезата, че един и същи народ говори на два различни езика, а не на диалекти не един и същи език.
  Така с натрапения някога македонски език ще влезе една голяма лъжа в Европа, която непрекъснато ще подхранва съмнението към другите договорености в договора за добросъседство, ако въобще такъв бъде подписан и реализиран на практика в съответствие с историческите факти.