неделя , 20 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Честит Никулден! Как празнуваха днес в Бургас и в Холандия
NIKULDEN картинка

Честит Никулден! Как празнуваха днес в Бургас и в Холандия

На 6 декември почитаме паметта на свети Николай Мирликийски, Чудотворец. Светецът, живял по времето на император Константин Велики, е бил архиепископ на град Мир и е присъствал на историческия Първи вселенски събор в Никея.

В българската традиция св. Николай се почита като пазител на семейството, моряците, риболовците, пътешествениците и банкерите.

Според данни на НСИ, на 6 декември над 200 хил. души у нас отбелязват именния си ден.

Днес е и празникът на град Бургас

Вижте репортаж от тържествата в града, който посрещна празника със слънце и много риба, каквато традицията повелява да се хапва на днешния ден.

Целият град продължава да мирише на риба, сподели кореспондентът ни Стиляна Георгиева.

Тя се включи от импровизираното никулденско градче в центъра на града, където имаше редица атракции, като плетене на рибарски мрежи, разказване на рибарски истории и дори импровизиран плаж. По традиция от няколко години се прави и обща снимка на именниците в града, а всяка фотография отива в градския архив. На този ден в Бургас се пали и коледната елха.

Днешният ден е празничен и за още 12 европейски държави.

В еМисия България журналистката Даниела Горчева, която живее в Холандия, разказа защо св. Николай е толкова важен за холандците, които го почитат като закрилник на моряците, търговците и децата, и как легендата го е превърнала в днешния дядо Коледа:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …

Един коментар

  1. Много ми хареса изчерпателният разказ на Даниела.Благодаря!За втори път днес тя много мило ме върна в детството-сега пък си спомних за една незабравима Коледа, когато получих невероятно интересен за онова време подарък/къщурка с птиче отпред,което се навиваше и чуруликаше/