петък , 20 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Черна гора пред прага на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черна гора пред прага на НАТО

Присъединяването на Черна гора към НАТО ще бъде основна тема на срещата на външните министри на страните от алианса, която започва днес в Брюксел.

„Най-главното събитие на срещата е именно подписването на протокола за присъединяване на Черна гора към алианса. Трябва обаче да кажем какво представлява това. След като стане факт, страната ще може да участва във всички заседания на НАТО, но за официален член на алианса Черна гора ще се счита, след като документът бъде ратифициран от всички членки и самата страна. Очаква се този процес да приключи в началото на следващата година“, обясни колегата ни Десислава Димитрова.

Тя допълни, че тук не става дума за някакви възражения, а за процедура. 

„Възраженията идват по-скоро от Русия, която заяви, още при започването на преговорите, че подобно разширяване на НАТО на изток не ѝ се нрави“, подчерта Димитрова и допълни, че в страната Русия е важен икономически фактор.

Тя посочи още, че присъединяването на Черна гора, която е сравнително малка, по-скоро е важно в чисто геостратегически и политически план, а не толкова заради способността ѝ да участва в отбранителни операции на НАТО.

Влизането на Черна гора е може би най-бързото приемане на нов член в алианса, след като страната бе поканена да се присъедини към НАТО през декември 2015 г.

Вижте също

TEREZA_MAY картинка

Светослав Моллов за речта на Тереза Мей и нагласите на британците за Брекзит

Българският студент в Кеймбридж Светослав Моллов анализира дългоочакваната реч на Тереза Мей и излизането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *