понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Черна гора пред прага на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черна гора пред прага на НАТО

Присъединяването на Черна гора към НАТО ще бъде основна тема на срещата на външните министри на страните от алианса, която започва днес в Брюксел.

„Най-главното събитие на срещата е именно подписването на протокола за присъединяване на Черна гора към алианса. Трябва обаче да кажем какво представлява това. След като стане факт, страната ще може да участва във всички заседания на НАТО, но за официален член на алианса Черна гора ще се счита, след като документът бъде ратифициран от всички членки и самата страна. Очаква се този процес да приключи в началото на следващата година“, обясни колегата ни Десислава Димитрова.

Тя допълни, че тук не става дума за някакви възражения, а за процедура. 

„Възраженията идват по-скоро от Русия, която заяви, още при започването на преговорите, че подобно разширяване на НАТО на изток не ѝ се нрави“, подчерта Димитрова и допълни, че в страната Русия е важен икономически фактор.

Тя посочи още, че присъединяването на Черна гора, която е сравнително малка, по-скоро е важно в чисто геостратегически и политически план, а не толкова заради способността ѝ да участва в отбранителни операции на НАТО.

Влизането на Черна гора е може би най-бързото приемане на нов член в алианса, след като страната бе поканена да се присъедини към НАТО през декември 2015 г.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …