вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Ченалова: Глупаво е да мислим, че главният прокурор ще бъде проверяван
12637106_1231814406833301_947956657_o

Ченалова: Глупаво е да мислим, че главният прокурор ще бъде проверяван

Истината е, че имам лични впечатления и съм участвала в определени събития, свързани с намесата на главния прокурор Сотир Цацаров в изхода на делото срещу Цветан Цветанов, станало популярно като „6-те „не“-та“, на първа инстанция.

Това заяви бившата съдийка в Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти. Думите ѝ дойдоха в коментар относно нейното разкритие, че главният прокурор е настоял пред тогавашния председател на СГС Владимира Янева бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да получи осъдителна присъда по делото.

„Съзнавам тежестта и и евентуалните последствия, които може да ми навлече подобно твърдение. Обявих истината в „Шоуто на Слави“ и не се притеснявам да я потвърдя“, бе категорична Ченалова.

„Не зная с какви мотиви и защо главният прокурор поиска от съдия Янева да направи необходимото, за да бъде осъден с ефективна присъда Цветан Цветанов. Това по моя преценка е много сериозен натиск върху нейната воля и дори бих казала – не само в житейски план – изнудване, защото въпросът ѝ беше поставен така, че тя трябваше да избере дали да остане в съда или да си отиде“, добави Ченалова.

Според нея едва ли главният прокурор ще потвърди истинността на думите ѝ.

„Съмнявам се дали и госпожа Янева ще има силата и отговорността да каже истината. Но Ви уверявам, че не съм единственият свидетел на тези обстоятелства. Има и друга хора, пред които са разказани събитията, така че се надявам истината все някога да бъде изяснена“, коментира бившата съдийка.

„Би било глупаво да си мисля, че ще бъде образувана проверка в прокуратурата и главният прокурор ще бъде проверяван. Не виждам решение на тази ситуация“, подчерта Ченалова.

На въпрос по какъв начин може да се докаже искането на главния прокурор към съдия Янева, тя посочи, че има и други колеги, които са били наясно със ситуацията.

„Ето това е страхът, може би, за който говори Лозан Панов. Хората не искат да говорят. Страхът от това какво ще ти се случи сковава хората и те не желаят да послушат съвестта си“, каза още тя.

Ченалова заяви, че по делата, по които е разпитвана в качеството си на свидетел или обвиняем, не са ѝ искани обяснения за значими и съществени неща.

„Никой не ме е питал за истинността на разговорите с Янева, например. Въпросите са били в категорията – спомняте ли колко пъти сте се срещала с Янева след февруари“, допълни тя.

Ченалова подчерта, че не се съмнява, че Слави Трифонов ще бъде извикан в прокуратурата.

„Питам се обаче какво общо има депутатът Делян Пеевски с конфликта на „Пик“ и Слави Трифонов“, завърши бившата съдийка.

Вижте също

DIKOV_PEINCHEV картинка

Да си номер едно в света – Ивайло Пенчев за цената на успеха

Съоснователят и мажоритарен собственик на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев обвини наскоро в отворено писмо шефовете на …