сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Челе ди Булгерия, или има ли български корени в Италия

Челе ди Булгерия, или има ли български корени в Италия

Различни градове в Южна и Северна Италия носят интересни имена – Булгаре, Челе ди Булгерия, Варна, Булгорело, Булгарограсо.

Защо намираме тези имена и има ли български корени в Италия – коментира проф. Дамян Попхристов от българския център „Просветление“. Изследователят се отправя на пътешествие из Апенините, за да потърси има ли потомци на древните българи там.

„Над 300 са топонимите с български произход в цяла Италия. Направихме едно пътуване по стъпките на предците ни в Италия и попаднахме на много такива места. Минахме през Варна и спряхме в Булгорело и Булгарограсо. Там попаднахме на хора, които ни казаха, че ако искаме да разберем нещо за българите, трябва да отидем при един човек, живеещ малка къща до местната църква. Оказа се, че той е написал книга за произхода на градчето от Алцековите българи. Говорим за периода, когато българите живеят с лонгобардите в Северна Италия през VI – VII век, преди 681 г. и преди да се преместят на юг“, разказа проф. Попхристов.

По думите на учения над 50 хиляди от Алцековите българи са се заселили първоначално в Северна Италия, а след това биват изпратени на юг, по места с крайно неблагоприятни условия за живот.

„Оказва се, че нашите предци са били достатъчно образовани. Идват с развита култура, с познания по земеделие, по мелиорация, по строителство на крепости и превръщат този район в цветуща градина, защото засели блатата с ориз“, обясни проф. Попхристов.

Той разказа, че в градчето Челе ди Булгерия пък видели планината Булгерия, наречена така още от Алцековите българи. По думите на изследователя градът прилича на Велико Търново.

Проф. Попхристов поясни, че там, от местния краевед, научили, че първоначално местните възприели българите като нашественици, които ще ги ограбят, но след това станало ясно, че са от благороден произход.

„Когато отидеш там и хората реагират като нашенци, се чувстваш като у дома“, каза още ученият.

Повече за пътуването по стъпките на старите българи в Италия можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …