сряда , 19 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Чавдар Николов и Илиян Савков: И на карикатурата се слагат юзди

Чавдар Николов и Илиян Савков: И на карикатурата се слагат юзди

Карикатуристът Чавдар Николов и колегата му Илиян Савков гостуваха в студиото на еМисия България в навечерието на новата изложба на „Невъзпитаните карикатуристи”.

В столичната галерия „Сезони“ можете да видите новата изложба, посветена на съдебната реформа, която носи закачливото име „Дело номер 113“. Тя ще бъде открита на 16 февруари и можете да я посетите до 28 февруари.

„Изложбата е посветена на липсата на съдебната реформа и правораздавателната система. 113-то място по свобода на словото, което се дължи на чувството на безнаказаност“, обобщиха карикатуристите“, обясни Чавдар Николов.

„Ние сме в една корпоративна действителност и е сложно да се обрисува съдебната система“, обясни Савков.

„Темида в вързаните очи в началото е рисувана като рог на изобилието, но за съжаление сега държи само меч. Срамно е. Положението в България е срамно. Не можем да се справим с нещо, сравнително лесно на пръв поглед“, посочи Николов.

Христо Комарницки, Анатоли Станкулов, Маргарита Янчева и много други са карикатуристите, които ще участват в изложбата със свои произведения.

„За съжаление не всички колеги са свободни да изразяват мнението си“, подчерта Николов. Савков добави, че има деликатно равновесие между крайната точка на нивото на критичност и авторът, който има начини да сложи едно двойно дъно на посланията, но това е много сложно.

„Темата за автоцензурата е много дълга“, каза Савков и добави, че се слагат юзди на карикатурата и не е изпадал в авторски нокаут.

„Аз съм опортюнист, когато ми хрумне страхотна идея за карикатура, дори и да е срещу моите лични принципи“, каза Николов, а Савков допълни, че в политическата карикатура конформизмът е пагубен.

„Читателят трябва да бъде също толкова образован, колкото и карикатуристът, защото иначе има разминаване между читател и карикатурист“, обясни Чавдар Николов. Според колегата му, социалните мрежи са верен индикатор, а понякога малцинството е с вярната реакция.

„Изгубихме качество – изтече в чужбина“, на мнение е Николов и смята, че голяма част от българското населени зависи от кебапчета по избори и награди по Великден.

Чуйте целия разговор с карикатуристите Чавдар Николов и Илиян Савков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …