вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Чавдар Найденов: На горещите места са сложени експерти за министри

Чавдар Найденов: На горещите места са сложени експерти за министри

С кои от старите практики ще се раздели новото правителство, кои ще задълбочи? Реално задвижване на икономиката и реална борба с корупцията – остават ли приоритети на хартия? Темата коментира в студиото на еМисия България социологът Чавдар Найденов.

„Предлага се едно благополучие, което трябва да се постигне със социални мерки. Това означава над два пъти растеж на доходите, да се върнем на темповете от най-големия бум. Това е някаква еуфория и прекален оптимизъм“, смята Найденов.

„Когато в армията се сменят генералите, всички офицери получават повишение. Това ще бъде същата политика. Лицата, които виждаме, показват, че на най-горещите места са сложени експерти – труда и социалните грижи и здравеопазването. Нашият бизнес разсъждава на нивото на своята фирма и затова инвестициите спадат. Ролята на държавата е да даде стандарт, защото всички заедно имат интерес от това да растат доходите“, добави Найденов.

„Пенсионната криза е резултат на ниското заплащане. На един пенсионер се пада един работещ. Всички проблеми са свързани. Трябва да има обща концепция, за да се знае какво правят заедно. Досегашната политика беше да се държи спирачката на доходите. Сега трябва да се направи обратното“, категоричен е социологът.

„Колкото и парадоксално да е, популистите са по-близки до истината, без сами да го знаят. Те ще дадат стимул с вдигането на пенсиите. Патриотите ще работят за собствената си репутация. Искат да покажат, че е възможна една такава силова политика“, смята Найденов.

„Добре е да има една перспектива в икономиката, спокойствието и ясната предвидимост са добре за бизнес климата в страната, затова е добре да се индексират средните доходи. Ако искаш бизнесът да успее, трябва да се чувства една здрава ръка“, смята още той.

Какво прогнозира Чавдар Найденов за очакванията се от новото правителство, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …