петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Чавдар Христов за сигурността в несигурен свят
KONTRARAZUZNAVANE картинка 1

Чавдар Христов за сигурността в несигурен свят

Атентатът в Брюксел едва ли е изненада. Достатъчно травиално е и заключението, че срещу тероризма борбата е много трудна. Мисля, че проблемът е многоаспектен и е важно да бъде решен в положителен смисъл.

Това каза в предаването еМисия България доц. Чавдар Христов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите му доверието към Европейския съюз и отделните държави рязко спада, а същевременно сме изправени пред две сериозни заплахи. Първата, според него, е вълната от бежанци, която обаче в никакъв случай не трябва да свързваме с тероризма. От друга страна, са терористичните актове, които започнаха преди година с нападението над „Шарли ебдо“ и завършиха с вчерашните атентати.

„Някъде поуките от терористичните актове ги забравяме. По-важно е да се съсредоточим, когато говорим за тероризъм, че нападенията бяха извършени в Европа от хора, които вече са в голяма степен натурализирани. Явно това са хора, които живеят в затворени общества, в които е трудно да се проникне, но това е задачата на контраразузнаването“, подчерта доц. Христов и уточни, че контраразузнаването решава проблеми с националната сигурност на територията на съответната страна.

 

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …