неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бюджетна прозрачност – кауза на BiT
Снимка: ЕРА

Бюджетна прозрачност – кауза на BiT

Докато медиите и гражданите бяхме улисани в местния вот, Министерството на финансите публикува проектозакона за държавния бюджет за следващата година. От пръв прочит се вижда, че следващата година ще се правят рекордни разходи.

BiT приема за своя кауза да следи как се харчат парите от нашите и вашите данъци. Фактите показват, че България не може да се похвали с особена прозрачност по отношение на информацията как се събират приходи и как се харчат държавни средства. При максимални 100 пункта в международния индекс “Бюджетна прозрачност” страната ни получава оценка от 65 пункта. Това я нарежда на 20-то място от общо 100 изследвани страни.

Според изследването гражданското общество участва слабо при планирането на държавния бюджет. Капацитетът на парламента за ефективно участие също се запазва на ниско равнище. Висока оценка България получава по отношение на публикуваната информация за съставянето и изпълнението на бюджета. След нас са Португалия и Полша, преди нас са Румъния и Русия.

Като цяло правителството предоставя значителен обем данни чрез средносрочната фискална рамка, проектобюджета, документите по самия бюджет, както и месечните и годишните отчети по изпълнението му и състоянието на държавния дълг. Проблемите обаче са именно в това, че възможностите за участие на гражданското общество в процеса на планиране на бюджета и получаването на обратна връзка са относително слаби. По този показател страната ни получава ниска оценка – 38 от 100 пункта. Водещите страни в индекса „Отворен бюджет“ за тази година 2015 са Нова Зеландия, Швеция, Южна Африка, Норвегия и САЩ.

Нашият екип провери колко прозрачна е тяхната политика по отношение на държавния бюджет. Първото, което прави впечатление, ако отворим страницата на финансовото министерство на Нова Зеландия в частта за бюджета, е че уебсайтът е достъпен от мобилни устройства – телефони, таблети и дори има специално приложение за основните мобилни операционни системи.

На сайта на шведското правителство пък, в частта, посветена на бюджета, ни посреща 2-минутен видеоматериал, в който подробно е разказано и обяснено какво точно е заложено в бюджета на страната за следващата година. Под видеото с няколко думи са посочени приоритети на шведското правителство за 2016, а именно – инвестиции в нови работни места, училища и борба с климатичните промени.

Норвегия има специална интернет страница, посветена изцяло на държавния бюджет. С един клик посетителите могат да се запознаят на норвежки или английски език
с параметрите на настоящия бюджет, със заложеното за следващата година, както и с основните промени в данъците за 2016. На основно място виждаме и телефон и и-мейл за контакт, включително личните имейли на редакторите на сайта.

В САЩ освен секции в официалните сайтове на Белия дом и на Конгреса, има и сайт наречен national priorities (национални приоритети), насочен към отговор на въпроса: за какво се харчат парите ми. Там има подробна информация, графики, таблици и всичко, свързано със със събирането на приходи и правенето на разходи.

А в България, докато медиите се унасяха в суматохата на местните избори, референдума и всички съпътстващи вълнения, Министерство на финансите излезе с актуализирана есенна макроикономическа прогноза и публикува и законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Според министър Владислав Горанов прогнозата се актуализира заради ревизирани от НСИ данни за предишни години.

За параметрите на бюджета и за финансовата политика на правителството – разговор с икономиста Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …